-----------------------------------
valy
14 Oct 2020 12:47


-----------------------------------
Eu am ales practic, nu teoretic, sa renunt la 8". Wink Deci teoretic nu trebuia sa renunti, dar practic ai renuntat!? ;). Eu asta zic, ca si practic n-ar trebui sa renunti. Nu inteleg, daca ai masina sau chiar in balcon, cum de nu poti gestiona un tub relativ mic cu o montura relativ mica. Oricat m-am chinuit cu ED-ul 80 nu pot scoate detalii la Jupiter ca cu oglinda de 8", si am incercat inclusiv stacking cu jdemii de cadre, powermate 5x, nu iese si pace. Deci aia cu focala ajuta nu se prea aplica, merge, dar pana la un punct, adica atunci cand timpul de expunere creste dramatic iar iso trebuie urcat spre maxim ca sa pot prinde ceva semnal.


Eu nu combat experienta personala a fiecaruia, daca poti obtine satisfactie mai mare cu luny decat cu 8" este perfect, pentru tine. Asta nu inseamna ca telescopul care vede cerul cel mai mult trebuie sa ramana si cel care vede mai putin sa stea in debara sau sa plece, eu sustin ca, daca vrem, putem transporta si telescopul mai mare, dar sa vrem, iar daca este greu exista solutii, daca nu se aclimatizeaza repede exista solutii. Acum daca cineva nu vrea si nu vrea un telescop mare este liber sa aleaga un telescop mic. Ca fapt divers totusi am vazut ca exista o limita la telescoape mici, mici mici dar sa fie mari, adica sub 70-60-50 hai 40mm nu prea sunt, chiar si binoclurile se opresc pe la 30-20mm, n-am vazut pe nimeni sa zica "folosesc pinhole, este cel mai transportabil" :).
In schimb la telescoapele mari nu exista limita, a fost 1m, dupa aceea 2, 8, 16, 32, 38, 1km (radio), 10ha(telescoape mai multe cumulate). Ma uit la Max, dupa fiecare telescop construit prima data se bucura de rezultate, imediat dupa s-a apucat de strans bani pentru unul si mai mare, si toate sunt perfect transportabile si suportate de monturi normale, nu are probleme de greutate sau aclimatizare, sau cel putin nu observ eu, cine stie cat se chinuie in spatele pozelor frumoase.

Nu are rost un chestionar, discutia poate fi utila in dezbaterea "ce sa aleg - mic si transportabil sau mare si greu", eu zic "cat mai mare poti dar sa il faci gestionabil, adica sa nu il iei si sa stea degeaba". Chestionarul in medie nu ajuta pe nimeni, dar din discutie fiecare isi poate trage concluziile care i se aplica, poate vedea solutii la probleme ce par insurmontabile, sau poate renunta la o posibila solutie daca se intrevede ca va crea probleme.


 Si eu am mai spus-o, cu Lunny am vazut Jupiter si Saturn cum nu le-am vazut vreodata cu 8". Seeing mai bun, poate, aclimatizare greoaie la Newtonian... nu stiu, poate, dar rezultatul ala este.Trebuie sa faci un blind test, ambele unul langa altul, ambele pregatite/aclimatizate corespunzator.