-----------------------------------
tudor
17 Oct 2020 12:00


-----------------------------------
Rezultatele cele mai spectaculoase in cresterea contrastului si saturarea culorilor se obtin cu filtre de polarizare. Polarizarea circulara este pentru aparate digitale iar polarizarea liniara pentru pelicula pe film. Un filtru de polarizare are grade de eficienta in functie de inclinatia in care pica lumina pe subiect. Cel mai eficient este cand lumina cade dintr-o parte si la 45grade iar cel ma putin eficient este cand lumina cade frontal pe subiect din spatele fotografului. Dynamic range-ul amintit de tine, adica gradatia trecerii de la tonurile cele mai inchise pana la tonurile cele mai deschise, este altceva si este dat insa de performanta senzorului sau a filmului folosit de fiecare aparat in parte nu de filtre.
Un alt filtru in afara de cel de polarizare,  care se poate folosi pentru cresterea contrastului si saturarea culorilor norilor este cel UV, dar cu o eficienta mai scazuta decat cel polarizator. Diferenta cu si fara filtru UV se va vedea mai accentuata doar la mare sau la munte. Filtrele UV se folosesc insa deobicei doar cu scopuri protective, dar ce nu stiu foarte multi fotografi este ca eficienta lor impotriva razelor UV este diferita in functie de producator sau de clasa de calitate a lor. De exemplu eu folosesc filtre cu o transmisie a luminii foarte buna gen UV Hoya profesionale, B+W profesionale si Zeiss care sunt extrem de bune pentru protectia lentilelor frontale ale obiectivelor scumpe. Insa le-am testat pe toate acestea cu o lampa UV si cel mai eficient filtru dintre acestea in blocarea razelor UV  a fost cel de la Zeiss. Celelalte spre mirarea mea nu erau asa de eficiente la blocarea radiatiei UV. In definitiv un filtru UV trebuie sa exceleze la ce este el proiectat, adica la blocarea radiatiei UV, insa nu toate se descurca la fel. Deci cererea majoritatii fotografilor a facut ca acest filtru UV sa capete mai mult importanta ca filtru protector,  eficienta UV trecand pe plan secund!