-----------------------------------
Constantin Preotu
17 Oct 2020 18:26


-----------------------------------
Mul&#539;umesc domnule Mircea pentru încurajări

"Metoda" e de fapt o solu&#539;ie de avarie, pentru că de obicei la "prime focus" se folose&#537;te DSLR-ul fără obiectiv astfel încât imaginea se ob&#539;ine pe senzor aflat în planul focal al instrumentului. În loc de DSLR poate fi webcam sau cameră dedicată. Sau, în cazul meu, telefonul fără lentila camerei  :) 
Dacă telefonul poate filma, cu atât mai bine. În cazul imaginii din august telefonul folosit nu era capabil de filmare decât la o rezolu&#539;ie absolut inutilă, fiind un aparat vechi, dar imaginile capturate individual au fost bunicele &#539;inând cont &#537;i de tipul lunetei. 
În lunetă, cu ocularul de 6 mm  (Huygens) cu care a venit instrumentul, imaginea este destul de clară dar foarte mică la grosisment de 50x &#537;i cu abera&#539;ii cromatice considerabile, iar barlow-ul din dotarea ei mai mult încurcă, nefiind dimensionat corect pentru obiecticul acromat de 70mm, imaginea fiind neclară de&#537;i mai mare. Pentru ocularele de 20 mm - unul din dotarea lunetei (tot Huygens) de 0.98", celălalt ob&#539;inut de la un microscop Leica de 1.25" imaginile sunt bune, cu câmp mai larg &#537;i, mai ales în cazul celui de-al doilea, foarte luminoase.

@Erwin
Mul&#539;umesc pentru sfaturi. Sigur că e nevoie de filmare avi sau ser, de seeing mai bun, dar în primul rând cred că a&#537; avea nevoie de un instrument mai potrivit pentru planetare, luneta asta nu e chiar cea mai potrivită alegere pentru astfel de fotografii, având un raport focal de 4.28, dar deocamdată asta am până se va "na&#537;te" reflectorul newtonian de 114x900.
Despre locul de observa&#539;ii - e din curtea proprie, aflată în marginea Timi&#537;oarei, într-un cartier de case &#537;i nu se va schimba, cel pu&#539;in nu în viitorul imediat. Nu am construc&#539;ii înalte în zonă, dar iluminatul stradal &#537;i luminile ora&#537;ului deranjează mai ales când obiectele aflate în obiectivul lunetei sunt situate între Sud &#537;i Nord Vest.

Toate bune &#537;i cer senin

Constantin