-----------------------------------
GunDALF
23 Oct 2020 08:54


-----------------------------------
Pai, da, ai nevoie de dew heaters... sa nu te-apuci sa stergi cu ceva condensul, ca poti zgaria oglinda.
Da, principala e mai protejata, insusi tubul e un dew shield.
Pe corpul telescopului n-ai probleme, il poti sterge cu o laveta de microfibra. La fel si ocularele, le poti sterge cu grija.
Vezi ca sunt pe net o multime de diverse solutii de dew heaters DIY. Poate gasesti una care ti se potriveste si e mai lesne de aplicat.

Mi-aduc aminte de un star party la care am fost, culmea, vara si ne-a prins dimineata. Aveam newtonianul 200/1000. Spre dimineata totul era plin de condens. Evident, telescoapele erau de neutilizat, ca n-aveam incalzitoare. Tot atunci mi-am prajit si tastatura la un laptop, fiindca se udase de ziceai c-am dat cu dusul pe el. Atentie si la alte echipamente in astel de conditii. Daunele pot fi semnificative. A trebuit sa sap ceva pentru a inlocui tastatura aia la laptop, timp in care nu l-am mai putut folosi...

PS: ... sau daca stai la curte, iti improvizezi un mic observator, o camaruta sensibil incalzita, cu deschidere spre cer.

PPS: la ultima mea iesire la Marte cu Mak-ul, si eu am avut neplacuta surpriza sa constat ca se acoperise de condens corectorul. Musai o sa-mi fac si eu un dew shield. Si la fel ca la stra party-ul de mai sus, laptopul se acoperise de roua. deja patit, am strans catrafusele, caci am vrut sa evit repetarea necazului cu laptopul... mai ales ca asta e nou.