-----------------------------------
jimao22
23 Oct 2020 23:10


-----------------------------------
Nu stiu daca "imi place mai mult" e chiar cea mai buna definitie... Dar imi place foarte mult. Si am sa spun si de ce. Multa vreme m-am ferit sa fac poze in RGB fiindca nu stiam cum sa fac balanta culorilor astfel incat albul sa fie alb. Asta se face normal calibrand culorile dupa stelele G2V (G doi cinci) care sunt din aceeasi clasa spectrala cu Soarele. Problema era de a gasi acele stele pe care sa fac balansul de culoare - deci cat sa fie R fata de G fata de B - in procente, pentru ca amestecandu-le sa ne dea alb. Am gasit la un moment dat un applet care facea asta in TheSky6 - gasea stele G2V. Doar ca intre timp am avut febra de a fotografia nebuloase, in narrowband, unde culorile sunt doar orientative, asa ca asta am facut multa vreme. Intre timp insa a aparut PixInsight, care are o rutina care calibreaza culorile fotometric in mod automat si este o banalitate sa faci asta acum. 
Asta cu balansul culorilor a fost o motivatie. Apoi noile generatii de CMOS-uri sunt TOTAL diferite de cele vechi. Senzorul de pe camera mea (533) este back-iluminated (sensibilitate mult mai mare), este pe 14 biti (rezolutie de contrast mult mai buna decat marea majoritate a CMOS-urilor care erau pe 8...12 biti) si in plus nu are deloc amp-glow(!). Deci era ceva ce vroiam sa incerc neaparat. Si pot spune cu mana pe inima ca nu imi pare rau ca am facut aceasta achizitie. Pe de alta parte sigur nu voi vinde CCD-ul pe care il am, fiindca deja a devenit problematic sa mai gasesti asa ceva, iar CCD-urile sunt deocamdata (inca) camerele preferate pentru stiinta, avand acea acuratete a citirii semnalului, pe care CMOS-urile abia acum incep sa o aiba.
Ar mai fi de povestit, dar poate ne vedem la mine odata, asa cum am zis mai prin primavara, inainte de plan-demia asta.