-----------------------------------
Erwin
23 Oct 2020 23:15


-----------------------------------
Solu&#539;ia specială se poate folosi la lentilele ocularelor sau la căutător. Însă a&#537;a cum au zis colegii, nu este cea mai bună. Am constatat că în timp î&#537;i pierde proprietă&#539;ile de a nu lăsa niciun fel de urme. Alcoolul izopropilic amestecat cu apă distilată este destul de bun, chiar &#537;i la oglinzi dacă se respectă condi&#539;ia de a nu &#537;terge/freca cu nimic altceva decât vată, La lentile se pot folosi în loc de lavetă (care se murdăre&#537;te) dischete demachiante din vată (lasă scame...) dar mai bună este fa&#537;ă chirurgicală sterilă împăturită care nu lasă scame. Eu am mai folosit cu succes &#537;erve&#539;ele absorbante de culoare folosite în ma&#537;ina de spălat de mai multe ori. Oricum erau de aruncat dar la &#537;ters lentile sunt bune, având grijă ca o zonă murdară să n-o mai folosim. 

Roua nu se &#537;terge! Se elimină prin încălzire. Ocularele se pot &#539;ine la căldură în buzunar. Având în vedere condi&#539;iile sunt două op&#539;iuni: încălzitoare sau renun&#539;area la sesiune dacă este prea multă umezeală. Încălzitoarele trebuie să urce temperatura cu numai 2-3 grade fa&#539;ă de punctul de rouă &#537;i atunci condensul  nu se mai formează. Asta se ob&#539;ine cu ni&#537;te simple rezisten&#539;e, fir sau resistori folosi&#539;i în electronică, înseria&#539;i. Dimensionarea se poate face prin tatonări astfel încât să fie căldu&#539;e atinse cu mâna. Amatorii mai avansa&#539;i folosesc un circuit PWM pentru controlul precis al temperaturii pentru a economisi curentul care de obicei este dintr-o baterie portabilă.