-----------------------------------
calin.escu
25 Oct 2020 19:54


-----------------------------------
va inteleg pct de vedere dl Mircea....si e clar ca aparenta de incepator pe care am dat-o este din vina mea mai ales ca nu mi-am facut introducerea pe site la "who is who" lucru ptr care imi cer iertare

  de profesie sunt inginer electronist..si la 56 de ani ma mandresc ca sunt din vechea garda de ingineri...cei care au mai si vazut o fabrica si au mai si lucrat  "inginerie". 

 cand am spus plan inclinat nu ma gandeam la o scandura pusa oblic la 45 ci la un sistem intreg...mai rudimentar ce-i drept dar cu toate elementele de siguranta 

 daca ne gandim bine...o montura dobson e practic o furca....e adevarat ca nu e inchisa...si daca o ridici la 45 discul pe care pivoteaza tubul este susutinut cam de un sfert de lagar din montura....dar asta o rezolv inchizand lagarul....

si asta este doar ca sa vad ce poate jucaria.....first sight cum se spune..

dupa aceea urmeaza ingineria ,care deja este in studiu cu amicii mei....lagare rulmenti,axe si bucsi de teflon...iese o dihanie asta e clar....si dihania este la fel de clar ca nu se poate pune unde as fi vrut..pe terasa...asa ca pct de observatie este in cautare (in curtea mea nu are loc de copaci plus  poluarea luminoasa)

teama dvs este indreptatita si chiar si eu m-am speriat un pic cand am vazut greutatea totala...cam 88kg /56 kg tubul optic+ 32 kg lemnaria din montura originala.....

la greutatea asta si la ce dihanie iese...pana si Goliat mi se pare ..mic....ar merge chiar OBELIX... :D 

problema mea acum e alta.....si chiar se leaga de partea de fotografie.....o avea nevoie de corector de coma?...oricat de buna o fi optica dar cred ca de corector nu scap....si mai are sens sa ma chinui cu canon-ul sau dau banii pe o camera astro dedicata?...