-----------------------------------
tudor
26 Oct 2020 14:17


-----------------------------------
STICLA DE DESERT LIBIANA
Aceasta sticla se gaseste in desertul Sahara in zona granitei dintre Libia si Egipt. Formarea Sticlei de Desert Libiene a avut loc acum aprox. 29 milioane ani si are o origine inca neelucidata intre geologi. 
Una dintre ipoteze ar fi aceea ca este o roca de impact. Aceasta ipoteza asemuieste aceasta sticla tectitelor care s-au format din roca vaporizata si racita in urma unui impact de meteorit cu velocitate foarte mare care a cazut pe Pamant (vezi prezentarile de mai sus ale Moldavitului si ale tectitei Tibetane din colectia mea). 

Fragmentul din posesie are aprox 2cm lungime fiind de culoare galben verzui. Studiata la microscop am observat ca aceasta Sticla de Desert Libiana are o structura mai eterogena decat Moldavitul sau Tectita Tibetana fiind mai laptoasa in compozitie decat acestea din urma. (a se observa comparativ cu pozele tectitelor din prima mea postare)

Pozele de detaliu sunt facute prin microscop profesional Zeiss Jena cu obiectiv Pentax Cosmicar 25mm f1,4, afocal prin ocular Zeiss Jena 5x cu aparat Olympus PEN F setat la rezolutie mare de 50mpx. Pozele se pot marii avand rezolutia de 50mpx, eu doar le-am comprimat sa nu depaseasca 1Mb pentru a incapea fisierul pe site. Campul vizual din microscop acopera un diametru egal cu un detaliu de 0.5mm, respectiv 1mm in a doua poza!