-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Oct 2020 18:40


-----------------------------------
Aseara, 26 Octombrie, conditiile de observatie au fost nasoale : nori subtiri , pacla in atmosfera , ceata slaba la nivelul solului.

*Din aceasta cauza am pus Toleascopul de 200mm la fezandat dar am inceput sa fac observatii cu luneta 45x300mm.
La Luna , mai ales prin filtru oranj 23A si neutru , imaginile la 75x/ Lacerta 4mm au fost extrem de interesante deoarece focala foarte scurta a lentilei permite observarea intregului disc selenar.

*La Jupiter se vedea un satelit galilean la Vest si doi la Est iar uneori se zareau neclar cele doua benzi ecuatoriale

* La Saturn s-a vazut globul si inelul , mai exact cele doua anse, cu putin spatiu negru intre acestea si glob.
Intelegi astfel de ce a zis moshu Galilei :

''... altissimum planetam tergeminum observ ...''

*Am revizitat cateva duble arhicunoscute : Zeta Ly, Beta Lyr,Albireo,STT 525 (doar ca dubla), Omicron Cyg ca tripla cu contrast de culoare.
Mi-a facut placere sa revad si 61 Cyg ,zice-se ca-i cea mai paropiata stea pentru noi, cei din emisfera nordica.

*In Delfinul am rezolvat Gamma Del si OR Del ,ultima la limita vizibilitatii

*Almach - frumos colorata si aceasta, Eta Per cu companionul foarte slab , Alpha Cas / H 5 18, Eta Cas/STF 60 ( aceasta a fost cea mai dificila dubla a serii) 

*Luna nu mi-a permis un dezmat DSO dar am vazut M57 excesiv de slab luminoasa ,un puf cenusiu aproape invizibil.
In M34 am vazut vreo 15 stele, intre care o dubla iar M31 s-a vazut mica si slab luminoasa.
Dar spre uimirea mea , in centrul unui asterism stelar triunghiular, s-a vazut si M32.

*Ultimul obiect observat cu mini-luneta de 45mm a fost insa cu adevarat ''cireasa de pe tort''.
Marte se ridicase deja cam la 40 de grade deasupra orizontului.
Stiam in sinea mea ca nu are nici un rost sa incerc observarea lui Marte cu micul instrument  dar m-am hazardat totusi, doar ca sa stiu ca am bifat si o asemenea incercare.
Si bine am facut ca am incercat !
Folosind grosismentul de 75x/Lacerta UWA 4mm si filtrul oranj 23A , pe ecuatorul martian se zarea o pata gri de forma aproximativ rectangulara , usor inclinata fata de directia Est-Vest.
Am verificat imediat cu dobsonianul in care la G=308x/Lacerta UWA 4mm am vazut pe Marte un lant format - incepand de la Vest- din Syrtis Major,Iapygia,Sinus Sabeus si Sinus Meridiani si avand Mare Erythreum la Est.
Cele mai intunecate pete din aceste formatiuni , contopite, s-au zarit in lunetica mea de 45mm ca o pata eluziva pe discul martian !

Mircea