-----------------------------------
FlorinC
28 Oct 2020 22:56

Stele duble Lista Faro300+
-----------------------------------
Scriu din nou despre observatii mai vechi dar pe care nu am putut din motive de "lipsa de timp", sa le expun aici. 
Revin la aceasta observatie din 29.12.2019 mai ales pentru ca a fost o seara care mi-a adus satisfactii deosebite. 
Conditii: Frig...fara nori, bate un pic vantul. Am hotarat ca este timpul sa mai scot si luneta Bresser 150/1200 la stele, impreuna cu NEQ6 Pro. 
Pentru ca am mai incercat si nu reusisem sa o separ, am inceput seara direct cu:

52 Ori - m. 5.99, 6.03, sep. 1.01, PA - 220*. Cu cateva seri inainte mai incercasem cu C8-ul, dar fie ca nu era colimat cum trebuie...fie din cauza conditiilor nu tocmai bune, nu reusisem separarea. Si de data asta am avut nevoie de mare rabdare. Rabdarea e o calitate pe care... (eu cel putin) am inceput sa o "acumulez" in timp la ocular. Pentru aceasta 52 Ori, am facut incercari cu majoritatea combinatiilor de oculare...+ 2x TV barlow pe care le am. Am inceput observatia la 19 si 10 si am reusit sa vad separatia abia la 20 si 21...O ora si 10min...Am avut si o inspiratie de moment, fara de care nu as fi reusit...(am mai vorbit despre asta intr-o discutie cu domnul Pteancu). La combinatia 7mm Vixen orthoscopic + 2x TV barlow ( 342x), am adaugat filtrul SkyGlow (o chinezarie...SVBony...) si poate ajutat si de o pala de vant care mi-a miscat luneta...am vazut B-ul si separatia. Apoi pentru ca stiam unde sa ma uit am mai vazut-o de cateva ori. Cu cat este mai muncita...victoria este mai "dulce"...E valabil si pentru alte ...aspecte ale vietii...nu numai in astronomie. Pana la aceasta observatie, n-am stiut ca folosirea unui filtru (skyglow in cazul meu) poate ajuta la rezolvarea dublelor. Mai apoi, m-am documentat si am gasit ca este o modalitate de a observa mai ales cand diferenta dintre magnitudini este mare sau ca in cazul lui 52 Ori, A si B sunt de magnitudini foarte apropiate si separatie este mica (in acest caz 1.01").

Am luat apoi o scurta pauza si m-am mutat in Gemini unde am observat (am revazut de fapt) roiul deschis NGC 2331. Foarte frumos.

Tot eram in Gemini...am dat-o pe Stele Carbon...

NQ Gem - m. - 7.80 (7.40...7.99) N-am observat-o de prima data...pentru ca este mai mult portocalie...dar cu ajutorul lui SkySafari am identificat-o...Frumoasa.

TU Gem - m. - 7.28, 9.54 (9.39...12.50) perioada 230 zile. Si variabila si dubla...Superba.

BM Gem - m. - 8.39. Exact pe mijlocul FOV...mersi NEQ6 Pro...Excelenta stea carbon.

Am cautat apoi o "diva" a Stelelor Carbon pe care am mai observat-o dar dat fiind frumusetea spectacolului...mai revin adesea la ea:

R Leporis - m. - 5.50...11.70, perioada 427 zile. Nu era chiar la maxim, dar arata oricum excelent.

Apoi o alta inspiratie de moment...

7 Gem - Propus - Eta Gem - m. 3.52, 6.15, sep. 1.6", PA 251. 
Una dintre cele mai frumoase si spectaculoase duble vazute de mine. Observata la 342x (7mm ortho Vixen + 2x TV barlow + filtru skyglow). O giganta rosie si un companion de un albastru intens care mi-a adus aminte de Albireo...Superb spectacol.