-----------------------------------
Erwin
29 Oct 2020 09:56


-----------------------------------
Bravo! Legat de montura potcoavă: pentru un astfel de telescop o montură potcoavă metalică nu va fi transportabilă la cer negru pe care-l cere un astfel de telescop. Părerea mea este să la&#537;i potcoava pentru când vei avea loc de observator fix, undeva la munte. 

Amicul nostru StarChild a construit o structură truss Serrurier pentru oglinda lui de 300mm &#537;i a ie&#537;it destul de grea, chit că a folosit tuburi din fibră de carbon. Asta pentru că structura era concepută pentru o montură ecuatorială, nu pentru vizual. 

Ce am construit eu nu era pentru astrofoto, doar pentru vizual &#537;i am redus la aproape jumătate (22Kg) din greutatea ini&#539;ială (Dobson Skywatcher de 300mm cu tub plin=40Kg din care 7Kg oglinda principală). Planul era să îi mai facem o platformă ecuatorială. Dar telescopul nu a fost al meu iar proprietarul l-a vândut apoi a mai trecut prin 2 mâini până a ajuns la colegul cmatei care l-a dus la el la &#539;ară unde are cer foarte bun. 

Eu î&#539;i sugerez să urmezi modelele consacrate de montură Dobson pentru telescoapele mari &#537;i care nu ridică probleme nici la construc&#539;ie nici la ob&#539;inerea materialelor necesare. Tubul să fie truss pe sistemul de la "Balaur" care este ceva mai mic, 380mm dacă &#539;in bine minte. Este demontabil &#537;i transportabil iar Fanex Buster, actualul proprietar, îl scoate des la observa&#539;ii peste tot. 

David Eco are unul cam ca al tău, 450mm diametru &#537;i oglinda destul de grea. Ca să nu se urce cu scara la el a pus secundara înclinată &#537;i în jos a&#537;a că focuserul nu este perpendicular pe tub ci la un unghi &#537;i astfel coboară destul de mult locul unde vine ocularul. Există &#537;i alte variante, cu 2 secundare. 

Dacă &#539;ii neapărat să faci astrofoto, o variantă mai simplă pentru un telescop atât de mare este montura Dobson motorizată Alt-Az &#537;i utilizarea unui rotator în focuser cu care compensezi rota&#539;ia câmpului.