-----------------------------------
Erwin
30 Oct 2020 23:58


-----------------------------------
Ultralight-ul făcut de mine a fost inspirat tocmai de Ross. El a făcut ceva simplu &#537;i frumos, eu sunt cel care m-am complicat! :) 

&#536;i eu am pus paravanul imediat în spatele secundarei pentru că altfel a&#537; fi fost nevoit să lungesc bra&#539;ele, să le întăresc mult să nu flexeze &#537;i a&#537; fi avut o sursă de flexură suplimentară în &#539;eava principală care ar fi dus la accentuarea decolimării variabile în func&#539;ie de unghiul de altitudine. Nu este niciun impediment, doar că spike-urile de difrac&#539;ie au forma aproximativă a literei grece&#537;ti Pi. De-acolo &#537;i numele pe care i l-am dat. Telescopul este pentru vizual &#537;i DSO &#537;i la măriri mici nu se strică nimic. Ross explică foarte bine toate aceste aspecte &#537;i cum a ajuns la solu&#539;ia asta, minimalistă &#537;i elegantă. Oricine poate trăi cu mici inconveniente. 

Desigur, la Goliat e altă treabă. 

Totu&#537;i, Călin te rog să nu te grăbe&#537;ti. Un telescop mare care nu poate fi dus la cer negru va aduna praful ca &#537;i până acum.