-----------------------------------
Mircea Pteancu
10 Noi 2020 19:29


-----------------------------------
Cam de dupa conversatiile de mai sus, am fost ocupat cu lucruri mult mai prozaice decat ATM-ul.
De saptamana trecuta,incerc sa reiau proiectele din punctul in care le-am lasat.
Mda, prima problema este aceea ca nu prea mai tin minte unde si cum le-am lasat .... :? 

Ieri am brunat niste piese de otel iar azi le-am curatat de uleiul uzat folosit - foarte util dar totusi gretos.
Brunarea a fost facuta conform articolului meu de pe blog :

http://observoergosum.blogspot.com/2009/05/brunarea-monturilor-din-otel-ale.html

Curatarea am facut-o prin spalare in apa calda + detergent de vase ,stergere cu o carpa uscata,moale si clatirea in alcool sanitar.

In atasament vedem piesele brunate in aceasta sesiune.
Ca fundal, am folosit articolul meu ''Istoria binoclului -Fragmentarium'' din ''Pasi spre infinit'' nr. 42, revista editata de Asociatia Astronomica ''Sirius'' din Barlad.
Pe pagina din stanga a articolului vedem asezate baza, tubul port-ocular si reductia 2''/1.25'' de la focuserul filetat al dobsonianului  ''Ratusca cea urata''.
In dreapta vedem baza si tubul port-ocular al focuserului de 1.25'' de la newtonianul RFT 125mm F/4.5 .versiunea IV.
Sub portretul lui Lipperhey ,strabunul tuturor telescopistilor din aceasta lume , vedem celula unei lentile Barlow 2x. Lentila propriu-zisa este un dublet extras din Barlow Meade # 134, produs in Japonia si pe care am adaptat-o la formatul 1.25''.
Este o lentiluta extrem de buna , poate ca nu depaseste Baader Hyperion 2.25x dar ''ii sufla in ceafa''.

La toate aceste piese, suprafetele care nu sunt ''de contact cu miscare'', vor fi oricum vopsite.
Ma bucur in primul rand ca (si) brunarea filetelor interioare si exterioare a reusit foarte bine, acestora neputand sa le aplic alta protectie.

Mircea