-----------------------------------
GunDALF
14 Noi 2020 11:09


-----------------------------------
Intrebare : scrie undeva ca acest binoclu are corpul din plastic ?
Tento 20x60mm.
Dar se vedea ceva similar si in Baigish 10x50mm si Sakura 9x60mm.

Binoclul are corp metalic.
Alea sunt toate porro. Amicul comun spune ca cele roof n-au asa ceva. Ar trebui sa incercati si roof.

monoclu!! E mai greu de explicat in cuvinte ce se poate vedea rapid dintr-o privire prin binoclu, dar sunt sigur ca dupa ce vei folosii mai mult Lacerta 10x50 o sa iti dai seama singur de ce spun. 
Deci concluzia: DOF&#8800;3D, iar acest efect 3d este prezent doar in vederea binoculara!

Pai, parca spuneai ca numai porro au asa ceva... La obiecte apropiate acea perceptie e prezenta in egala masura, indiferent de tipul constructiv. Eu testez doua binocluri, ambele 10x50, in aceleasi conditii. Am niste copaci la cca. 15 m de balcon si perceptia 3D apare identica in ambele. Creierul aseaza crengile pe layere (nu leyere, mai bine foloseste neaosul "straturi"), probabil poate detecta imagini usor diferite la acea distanta de 15 m. E normal la o distanta asa mica sa apara perceptia 3D, doar avem vedere stereoscopica. Probabil ca pana pe la 20-25 m inca sa se poata percepe 3D. Mai am niste copaci la vreo 40-50 m, iar pe aia nu-i mai "layereaza" niciunul dintre binocluri, numai DoF-ul mai ajuta. Probabil un 7x sa mai reuseasca sa dea perceptie 3D la distante asa mari. Caci odata cu cresterea magnificatiei aceasta perceptie diminueaza.
Eu stiu foarte bine teoria (chiar si practica opticii) foto-video si, crede-ma, stiu ce-i aia DoF, n-am nevoie de lectii.

Citeste [url=https://www.cloudynights.com/topic/14800-3d-or-not3d/]topicul asta, unde vei gasi parerile "empiristilor", care iau de bun ce spun altii si transmit mai departe, dar si al rationalilor, care se bazeaza pe calcule matematice.