-----------------------------------
zoth
14 Noi 2020 18:42


-----------------------------------
Intrebare: cat de durabil e stratul de oxid format prin brunare ? 

Dupa parerea mea, durata depinde foarte mult de conditiile climatice (umezeala, temperatura, salinitate) in care sta sau lucreaza reperul brunat. Am gasit de pilda dupa vreo 2 ani, urme evidente de rugina pe celula unui obiectiv care a facut in mai multe randuri condens si a stat si in umezeala o vreme. Problema a fost remediata prin rebrunare.

Experimental am facut brunare cu ceapa, cu ulei uzat de la masina si cu vaselina alba. Brunarea cu ceapa a iesit super pe unele piese dar pe altele destul de rau, de unde am tras concluzia ca rezultatul depinde de elementele aliate in otelul respectiv (nu stiu daca concluzia mea este corecta).
Brunarea cu ulei uzat s-a dovedit pana acum a fi cea mai constanta in rezultate. Procedura mea finala e putin diferita de cea a lui Mircea in sensul ca dupa brunare las sa se scurga bine surplusul de ulei apoi sterg piesa cu o carpa moale de bumbac. Dupa aceasta operatie, reperul va ramane la aer in laborator inca vreo 5 zile pana ultimele urme de ulei dispar de pe ea (se pare ca uleiul uzat e sicativ).
Dupa toata povestea asta piesa e asamblata la locul ei de munca  :)