-----------------------------------
iulian90
18 Noi 2020 17:12


-----------------------------------
Eu am observat intr-adevar ca sunt  ceva turbulente in apropierea solului , cand aveam reflectorul de 114/900mm pe montura Dobson care era joasa, pana sa o adaptez pe un trepied mai inalt. Turbulente in apropierea solului apar mai ales vara si mai ales in zone cu beton (alee , planseu de beton etc.) care acumuleaza caldura peste zi,  dar diferenta dintre situatia cand aveam telescopul pe montura joasa si situatia cu telescopul pus pe trepied este mica, uneori isesizabila atunci cand e mai frig afara si temperatura este mai constanta. Acum folosesc toate instrumentele pe trepiede mai inalte (montura ecuatoriala si montura Dobson pe trepied din lemn), astfel ca nu prea am probleme cu turbulenta din apropierea solului.
 In privinta umiditatii nu am observat vreo diferenta ; cand e sa se formeze condens  pe lentila unei lunete sau a cautatorului la reflector , ori pe lentila exterioara a unui ocular, sansele sunt la fel atat in apropierea solului cat si mai la inaltime, cand instrumentul este pus pe trepied mai inalt. :)