-----------------------------------
Tavi F.
23 Noi 2007 13:46


-----------------------------------
 Meade ETX-urile - de foarte buna calitate 
http://www.opticsplanet.net/meade-etx.html - au oglinda principala supradimensionata, asigurind astfel pupila de intrare precizata de fabricant. 
Eu nu as recomanda un ETX, nu pentru ca nu e bun, ci pentru ca nu sunt de buna calitate. O mare parte din constructie e din plastic (de buna calitate, insa tot plastic ramane). Apoi flipmirrorul face uneori probleme. Iar cele mai problematice sunt motoarele, din plastic.
Putin mai jos in mesajul meu am spus ca OTA-urile m-au interesat (primul link e mai mult informativ). Daca nu s-a inteles ca am avut o perspectiva selectiva, imi cer scuze, la ele ma voi referi si in continuare.

Pe linga calitatea optica buna a celor doua mak-uri (f. buna pt. ETX), despre OTA-ul Orion am gasit clar ca e din aluminiu (fara plastic). 
Poate ne spune cineva, strict OTA-ul Meade ETX ce materiale contine? (ma refer la tub, barilet, respectiv inelul frontal)
In general selectarea materialelor se face in functie de solicitari. As prefera si eu aluminiul, dar nu prea am gasit optica f. buna + restul OTA metalic, la un pret acceptabil. 

In fine&#8230; daca pentru cineva calitatea buna a unui instrument optic astronomic, sta doar in esenta unor materiale, nu si in precizia de executie impusa de rolul functional al diverselor componente, poate opta pentru varianta care exclude plasticul, astfel constiinta-i va fi impacta.