-----------------------------------
tudor
28 Noi 2020 20:03


-----------------------------------
Dintr-o pura curiozitate am urmarit si efectuat urmatoarea comparatie, noaptea pe stele, intre un binoclu de top cu apertura mica 8x32 versus un binoclu foarte ieftin dar cu apertura mult mai mare 8x56. Este vorba de Nikon HG L 8x32 vs Dorr Danubia Jumbo 8x56  (Diferenta de marime se poate observa imediat si in poze). Am masurat apertura reala a binoclului mare cu o lumina proiectata prin tubul optic pe o rigla milimetrica,  si in loc de 56mm real este de 54mm, lumina fiind 2mm opturata de prisme

Deci sa inceapa pariurile :)
Luminozitate: Egalitate totala!! Am vazut acelasi numar de stele, inclusiv cele de la limita observarii cu vedere indirecta. Pana si fundalul cerului era de un gri similar! Asta indica o diferenta enorma in transmisia luminii in favoarea binoclului mai mic!
Rezolutia pe centru: Si aici egalitate! Doar un mic amendament: Danubia avea un usor astigmatism observabil pe stele. Dar la Luna avea detalii chiar foarte bune! 
Rezolutia pe margini: Danubia are un camp de 6.3 grade cu clararitate aproximativ 65% din suprafata, in rest stelele prezinta  coma.  Dar Nikonul, chiar cu un camp mare de 7.8 grade, are o claritate extinsa peste 95%, aproape 100% din FOV
Rezistenta contra luminii: Nikonul este mult mai imun la luminile din cadru, chiar daca cele laterale isi fac putin aparitia datorita faptului ca eu port ochelari si acestia "colecteaza"  lumina parazita din lateral. Daca scot ochelarii dispar si aceste mici reflexii!  Insa Danubia are o problema mare cu rezistenta contra luminii din cadru. Danubia prezinta niste reflexii circulare puternice pe marginea campului vizual si flare pe o suprafata destul de mare in functie de incidenta luminii parazite din interiorul cat si din exteriorul cadrului. Un indiciu al acestei probleme sunt si reflexiile ciudate din jurul pupilei de iesire la binoclul mare (vezi poza). Aceasta fapt da si un contrast mai scazut in binoclul mai mare!  Pe langa observatiile mele am pus si alte doua persoane sa priveasca Luna prin amandoua binoclurile alternativ, si concluzia lor a fost: "Imaginea prin binoclul mai mic este mai sclipitoare!"
Tot aceste persoane au facut urmatoarea remarca  "Binoclul mai mare mareste mai mult!". Suprapunand imaginile Lunii cu amandoua binoclurile la ochi, nu am observat diferenta intre diametrele Lunii. Deci aceasta a fost doar o impresie data de diferenta mare a campurilor aparente vizuale (Danubia 50.4 grade vs Nikon 62.4 grade). Un binoclu care are un camp vizual aparent mai strans creaza iluzia optica a unei imagini mai marite decat un binoclu cu un camp mai larg si aerisit, chiar daca amandoua au aceeasi magnificatie!
Aberatiile cromatice pe marginea Lunii au fost observate mai evident si mai extinse in FOV  la Danubia
Redarea culorii alb testata pe Luna s-a dovedit mai galbuie in binoclul mare

Concluzii
Nikon HG L ocupa locul 4 in clasamentul allbinos la categoria 8x32 unde observam ca exceleaza cam la toate categoriile optice si mecanice. La o asa diferenta exagerata de calitate era normal sa depaseasca calitativ pe necunoscutul Danubia Dorr 8x56 care costa 400ron. Dar unde  eram eu mai curios era luminozitatea si rezolutia pe centru. Macar aceste doua caracteristici optice se presupunea sa fie punctele forte ale binoclului cu o suprafata a obiectivelor de aproximativ 3 ori mai mare. Dar nu a fost cazul din doua motive care trebuiesc neaparat coroborate: calitatea optica slaba in binoclul mare si calitatea optica exceptionala in binoclul mic -sticla calitativa, depuneri antireflex eficiente, precizia montarii lentilelor etc. 
Deci am observat cu proprii mei ochi ca, in anumite cazuri extreme pe care inadins le-am cautat, "aperture rule" nu functioneaza tot timpul cand e prin preajma "quality  rule"...Am mai observat asta si cu alte ocazii cand, la aceeasi magnificatie, un binoclu cu o apertura de 25mm mi-a aratat o rezolutie mai mare decat alt binoclu cu o apertura de 50mm. Dar totusi "calitatea bate apertura" doar pana la o anumita limita! Si care este aceasta limita?  In nici un caz asta nu se poate calcula si generaliza, fiind in functie de fiecare caz particular de binocluri in parte!