-----------------------------------
Emil
23 Noi 2007 16:54


-----------------------------------
SAlut,
la dobsonuri nu ma pricep asa bine, eu am un 254 pe equatoriala insa pot sa iti spun ca pentru Luna ai nevoie de un filtru neutral pentru a atenua din stralucirea ei (este mult prea luminoasa si "orbeste", apropos, luna este cel mai frumos de observat ca jumatate sau ca secera, cand e plina nu e asa spectaculoasa, nu mai ai sentimentul de spatialitate datorita lipsei umbrelor pe suprafata ei), de asemenea poti sa il folosesti foarte bine pentru Pleiade, Andromeda, obiectele clasice sau de parada sa zic asa, nu te astepta sa vezi nebuloasa din Orion in culori, pentru asta iti trebui un telescop cu alte dimensiuni adica mai MAARE. Andromeda o sa o vezi in forma de disc insa nu o sa poti sa remarci detalii cum ar fi brate sau praf stelar. De asemenea iti recomand sa iti achizitionezi o lentila Barlow pentru marirea puterii de marire (stiu ca suna ciudat insa asa este), puterea de marire este data de raportul intre focala telescopului (in cazul tau 1200 mm) si focala ocularului cu care faci observatia (de exemplu 30 mm) adica in acest caz ai o putere de marire de 40 ori. Barlowul de 2X dubleaza lungimea focala a telescopului asigurand in acest caz cu acelasi ocular o putere de marire de 80 ori atentie insa obiectele vor aparea mai putin stralucitoare. Barlow-ul te va ajuta pentru observatii planetare unde vei avea nevoie de putere de marire pentru a vedea detalii. Pentru obiecte DS Deep Space iti trebuie o putere de marire cat mai mica pentru ca astfel vei avea o imagine mai luminoasa.
Altfel spus putere mare de marire - luminozitate redusa si invers.
Telescopul de care vorbesti il consider, personal, foarte bun pentru cineva care face primii pasi in astronomia practica.
Daca te hotaresti sa il cumperi nu cred ca te va dezamagi. Sa il stapanesti sanatos si sa ai parte de cat mai multe nopti senine.