-----------------------------------
tudor
30 Noi 2020 10:02


-----------------------------------
Raspunsul meu de tip "Erevan" nu stiu cat de corect este :) fiind mai mult o abordare personala decat stiintifica. Pentru mine in situatii de lumina slaba se vad si conteaza mai mult   diferentele de luminozitate si tocmai de aia fac teste si in conditiile astea. Pe timp de zi chiar daca se pot vedea si acolo diferente de luminozitate, din cauza contractarii pupilelor noastre de iesire, cam toate instrumentele furnizeaza lumina extrasuficienta, practic noi fiind "bombardati" cu multa lumina pe timp de zi! Bineinteles, mai intervine si transmisia luminii care poate sa difere enorm intre zi si nopate in acelasi binoclu. De exemplu un binoclu poate avea 95% transmisia luminii in spectrul verde 550nm fiind foarte luminos ziua, dar   acelasi bnoclu, in spectrul albastru 450nm sa atinga o transmisie a luminii de doar 65%, asta traducandu-se intr-o luminozitate scazuta pe timp de noapte. Deci conteaza in ce conditii folosesc mai mult binoclul si in functie de asta il testez. Deci eu cer de la un binoclu sa fie luminos mai ales pe timp de noapte cand eu in acest scenariu il voi folosii cel mai mult. In acest scenariu luminozitatea devine caracteristica cea mai importanta pentru mine! Ziua oricum lumina uneori poate devenii atat de deranjanta si evidenta incat ochii nostrii percep ca peste masura de luminoase chiar si binocluri de aperturi mici! Este ca si cum aparatul nostru de masura, ochiul/creierul, este dat peste cap si nu mai poate spune decat "out of range!". Tocmai de asta, pentru mine ziua alte caracteristici decat luminozitatea devin mai importante,....cum ar fi rezolutia si contrastul si altele!