-----------------------------------
Regulus
03 Dec 2020 15:16


-----------------------------------
Revin cu finalitatea proiectului, poate se va mai lovi cineva de problema aceasta.

Dupa 3 discutii cu 3 persoane diferite, costurile la strung, CNC sau alte metode de fabricatie au fost cuprinse intre 350-600 RON. Am optat, asadar, pentru a cumpara un vixen clamp de pe teleskop express. Costuri totale de 235 ron.

Intre timp am vandut instrumentul, dar ca idee, rezultatele au fost decente:

- Vibratia era tolerabila, am  imbracat in cauciuc picioarele trepiedului. O fi fost placebo sau nu, dar parea ca ajuta. 
- Miscarea "alt-azimutala" era ok, ca minus fiind repetarea slabirii/strangerii suruburilor la schimbarea tintelor. 
- Suruburile de miscare fina ale trepiedului erau frustrante, dar isi faceau traba cat de cat ok. La magnificari mari, se schimba situatia, dar per total era ok.
- Exclusa folosirea aparatului foto, telefonului sau a orice altceva in afara de o camera web usoara. Desi trepiedul in teorie putea duce tubul si un aparat foto, practic la cea mai mica atingere era "miscare bowniana" in camp. Nici cu declansator nu am obtinut rezultate mai bune, asadar pentru ideea de astrofotografie improvizata, un nu hotarat. 

Am facut upgrade la un instrument motorizat, tot de incepatori, ce e drept, dar fara doar si poate pentru vizual si astrofotografie de expuneri limitate rezultatele sunt din alta liga.

Daca aveti intrebari sau nelamuriri, va stau la dispozitie. Per total cred ca varianta trepied si clamp daca ai deja trepiedul e ok. Altfel, daca vrei sa o iei de la 0, poate un dobsonian sau un newtonian cu montura, fie si cu apertura mai mica sunt solutia.

Multumesc tuturor pentru suport si idei. Cer senin!