-----------------------------------
Tavi B
04 Dec 2020 18:13

realizare diafragma refractor
-----------------------------------
Buna. de ceva vreme ma framanta o intrebare si anume ce se intampla sau pana unde se poate merge cu inchiderea diafragmei raportat la disparitia aberatiilor cromatice sau cel putin reducerea lor.  Ca material de lucru, o luneta refractoare SW acromata 120 cu 600 mm la f5, la care in ultima perioada am schimbat focuserul punand unul Crawford cu doua viteze, am schimbat prindera lui din capat cu una mai scurta cu aproximativ 7 mm si avand inel de compresie*(dupa cum se stie prinderea de 2 toli originala nu are inel de compresie si cam cauzeaza probleme bariletului de 2 toli al ocularelor), de asemenea tubul focuserului este destul de lung astfel incat sa se poata monta direct fara prisma oculare si fara a necesita adaptoare de lungire a focuserului, astea ar fi numai cateva dintre modificarile aduse in timp.
    Ultima este aceasta diafragma luata de pe net care are 60 mm deschiderea maxima si 3 mm minima fata de 50 mm cea data de capacul de inchidere al obiectivului , suportul l-am realizat la imprimanta 3d(nu eu...)diametrul gaurii fiind de 82 mm.O sa pun in continuare poze cu realizarea tehnica.