-----------------------------------
Tavi B
06 Dec 2020 14:26

realizare diafragma refractor
-----------------------------------
Multumesc pentru interes Erwin. 
  Sambata am continuat testele , nu am avut timp prea bun pe timpul noptii dar am reusit ceva vizualizari pe zi. Ca un prim imbold ce m-a facut sa incep acest proiect a fost similitudinea cu diafragma din aparatul foto , respectiv din obiectivele foto. Am avut destula experienta cu ele in special cu cele manuale, mai ales ca mult dintre noi am incercat cu ele tainele fotografiei. Apoi am remarcat o asemenea diafragma nu cu mult diferita pe un site de vanzari la un pret destul de piperat si am zis de ce sa nu incerc ceva in regim de casa reducand diafragma de la 80 mm , 60 mm si de acolo  pana la valoarea minima,  de asemenea capacul original detine un orificiu de aproximativ 50 mm si de cateva ori am incercat in trecut sa privesc la imagini luminoase vizualizarea fiind imbunatatita. Am resuit sa fac testele pe timp de zi accentuand putin cromatismul imaginii vizualizate , lucru care la-m facut privind prin 4 geamuri respectiv 2 geamuri termopan duble urmarind totul din camera prin geamul acesteia si cel al baconului, o ideie ce mi-a venit pe moment, considerand-o buna zic eu pentru a amplifica aberatiile cromatice pentru vizual, neavand alta posibilitate tehnica de a le masura, doar a le aprecia prin simpla privire si reducand diafragma pentru testare la o marire a lunetei de  120x *nu am avut oculare mai puternice. Concluziile sunt cele care le asteptam, adica acesta a scazut, a crescut claritatea cu o usoara scadere a luminozitatii, lucru care nu e foarte deranjant , din contra as zice eu mai ales cand privim la planete foarte luminoase si e de preferat sa avem claritate in detrimentul cromatismului.
   Probabil ca o sa mai incerc , cand conditiile pe astro la luna sau alte planete vor deveni favorabile. As dori sa stiu daca careva din colegi are o experienta similara incercand practic asemenea experiment si la ce concluzii a  ajuns.Multumesc pentru interes.