-----------------------------------
greyfocus
16 Dec 2020 01:11


-----------------------------------
Multumesc de sfat, eram pe punctul sa trec la actiune si sa dezlipesc prisma.

Am mai studiat putin partea aceea care inclina imaginea la 45 de grade si mi-a atras atentia surubul de deasupra prismei (se vede si in poza). Am mai incercat si inainte sa-l desfac, dar nu parea sa faca nimic. De data aceasta l-am desfacut si am incercat sa rotesc ansamblul de jos, care are si prisma. Dupa putin efort, a inceput sa se invarta - practic surubul acela bloca desfacerea.

Din pacate tot n-am rezolvat problema. Pata care ma deranja cel mai mult pare sa fie in "interioriul" prismei. Prisma sa fie compusa din doua parti lipite? 

Am atasat o poza cu problema - poza e un pic mai extrema, in conditii normale nu arata chiar asa de rau. Am ceva sanse sa curat zona aceea?

Imaginea in microscop e relativ buna - cel putin la magnificatii mici. Daca inchid condensorul sau doar il las mai jos, incep sa se vada cateva zone mai intunecate:
- cu obiectivul de 20x (magnificatie totala 300x) se vad destul de greu (si chiar se pot evita prin deschiderea diafragmei de la condensor putin mai mult); 
- cu un obiectiv de 60x (mag. totala 900x) se vad in utilizarea normala, desi nu strica foarta tare imaginea. 

Exista totusi si cateva distorsiuni care se vad in imagine, mai ales daca stii sa le cauti, dar sunt destul de subtile.