-----------------------------------
iulian90
30 Dec 2020 20:40


-----------------------------------
Aseară am avut iar ocazia de a folosi camera Meade DSI în teste de astrofotografie DSO, cerul fiind senin, însă cu Luna Plină, care polua din plin cerul. :) 

Am început să în&#539;eleg mai bine cum trebuie folosit softul Envisage, cum se setează expunerea, gain-ul, contrastul. 
Din ce am văzut, dacă bifez în soft căsu&#539;a Auto exp, softul reglează automat expunerea, în func&#539;ie de luminozitatea cerului. 
Mai are si op&#539;iunea "Auto contrast", dar nu este prea indicat pentru achizi&#539;ia de cadre, deoarece la procesare in Deep Sky Stacker mai mult inrăută&#537;este imaginea. Contrastul , curba de luminozitate ,histograma,satura&#539;ia de culoare, pot fi reglate poststacking, in Photoshop. 
Sliderele acelea ,negru si alb,de sub fereastra cu histograma, din stânga ferestrei softului Envisage, am observat că cel mai bine este ca sliderul negru să fie tras in stânga de tot, iar cel alb de sub el, tras în dreapta de tot, astfel încât histograma să fie cât mai liniară, numai a&#537;a imaginea este redată corect.
Sliderul "Gain" poate fi lasat la 100, căci camera are un zgomot foarte redus, mai redus decât camera Canon 450D la ISO 800. Sliderul "Offset" este bine să fie lăsat la 50, dar poate fi reglat mai pu&#539;in  dacă fundalul cerului este mai luminos. 
Softul calibrează automat fiecare cadru light cu cadrele dark, trase înainte de fiecare sesiune astrofoto, dar le si stackează, însă acest lucru poate duce la imagini multiple ale stelelor din imagine dacă montura nu este bine pusă în pol sau dacă nu urmăre&#537;te bine &#539;inta, fiindcă softul stackează cadrele dar nu le &#537;i aliniază , a&#537;a că eu am bifat căsuta "Single Shoot" din fereastra "Save Options" &#537;i softul face numai câte un cadru, fără să le mai stackeze, acest proces am preferat să-l fac in Deep Sky Stacker.

Stelele mai difuze din cadre nu sunt a&#537;a numai din cauza focusării sau a seeing-ului prost, ci &#537;i din cauză că în soft era bifată op&#539;iunea "Soft Algoritm" din fereastra "Color" ,care face detaliile din imagine mai soft, mai difuze &#537;i am observat lucrul acesta abia  la sfâr&#537;itul sesiunii, pe la miezul noptii. Am bifat "Sharp Algoritm" &#537;i am făcut o poză de test &#537;i stelele apar mai clar, însă nu am mai continuat sa fac cadre ,fiindcă era târziu.
Pentru focusare am o mască Bahtinov, din carton negru A4, lipită pe suport din textolit, prevăzut cu două &#537;uruburi pentru sprijin pe telescop, a&#537;a cum se poate vedea în ultima imagine de mai jos.

Oricum,o să mai am eu ocazii să mai fac teste &#537;i să mă obisnuiesc cu camera Meade si softul Envisage. :)

Aseară am făcut o serie de 28 cadre cu expunere de 30s la nebuloasa M 42 din Orion,&#537;i câte 20 cadre de 15s la roiul deschis M 103 din Cassiopeia &#537;i la o parte din Roiul Dublu din Perseu. Cadrele le-am  stackat in DSS, împreună cu câte 10 cadre dark, pentru expunerea de 30 s si 15 s. Imaginile au ie&#537;it mult mai faine decât cele de alaltăieri, fiindcă le-am prelucrat în DSS si apoi în Photoshop, a&#537;a cum făceam cu cadrele făcute cu camera foto Canon 450D. :)