-----------------------------------
iulian90
31 Dec 2020 19:00


-----------------------------------
Nu, dimpotrivă, reflectorul de 150mm este chiar mai usor decât cel de 114mm, având cam 3,5 kg, fa&#539;ă de 4 kg cât are telescopul de 114mm. :) 
Dar problema este alta: reflectorul de 150mm are un raport focal de f/9,3, fa&#539;ă de f/7,9 cât are telescopul de 114mm, deci, în ciuda aperturii mai mari, telescopul de 150mm va da o imagine mai întunecată decât telescopul de 114mm. 
În plus, telescopul de 150mm are o focală de 1400mm , care este prea mare pentru astrofoto la expuneri lungi. Ar trebui musai ghidaj la această focală, mai ales la expuneri de peste 30s. Chiar &#537;i focala de 900mm a telescopului de 114mm sau a lunetei de 80mm mi se pare cam mare pentru domeniul acesta astrofoto DSO. 
De aceea, cu ceva timp în urmă am montat la luneta de 80/900, în tubul portocular, un obiectiv de binoclu de 50mm diametru si focala de 200mm, pe post reducător de focală, care reduce la jumatate focala lunetei, adică la 450mm, mic&#537;orând astfel raportul focal de la f/11 la f/5,6 si crescând luminozitatea lunetei. Montarea obiectivului este numai provizorie, luneta fiind nemodificată, doar am desfiletat buc&#537;a cu &#537;uruburile de prindere pentru diagonala sau oculare, am introdus apoi obiectivul de binoclu, montat într-un tub din carton negru, care a intrat la fix in interiorul tubului port ocular, apoi am înfiletat la loc buc&#537;a.
Ini&#539;ial folosisem camera Canon 450D pe luneta de 80mm în această configura&#539;ie, dar camera având senzorul mare, stelele din col&#539;urile cadrului apăreau cam neclare datorită unei mici curburi a câmpului, produsă de obiectivul de binoclu. Însă de când am camera Meade, care are un senzor mic, nu mai apare această problemă.

Aseară am făcut iar alte capturi cu camera Meade la nebuloasa M42, dar prin luneta de 80mm, cu reducătorul de focală &#537;i cu filtrul UHC montat pe camera Meade. Imaginea nebuloasei mai mică decât in reflector, era mai luminoasă chiar &#537;i la expunerea de 15 s. Am făcut 54 cadre de 30s la M 42, toate calibrate cu cadre dark ,făcute înainte de a începe să fac cadrele light. Azi am procesat in DSS cadrele &#537;i imaginea a ie&#537;it &#537;i mai faină decât imaginile anterioare. :) 

Am dat de un articol pe forumul Cloudy Nights în care am aflat alte lucruri interesante despre camera Meade &#537;i softul Envisage. 
https://www.cloudynights.com/articles/cat/cn-reports/astrophotography-reports/cn-report-meade-dsi-pro-r1302
De exemplu, am aflat ce trebuie să bifez, ca softul să nu mai combine imaginile &#537;i să le salveze a&#537;a cum sunt, pentru procesări ulterioare in DSS: trebuie să bifez in Save Options op&#539;iunea Save all uncombined images &#537;i softul nu va mai combina sau stacka imaginile.
Deasemenea, in acel articol am mai aflat că cadrele dark făcute de softul Envisage nu sunt prea indicate pentru calibrarea cadrelor light, ci se recomadă mai degrabă ca cadrele dark să fie făcute în aceea&#537;i maineră  ca &#537;i cadrele light (dar cu capacul pus pe telescop) &#537;i salvate în acela&#537;i fel, apoi folosite în DSS pentru stacking.  :) 
Încet-încet mă obi&#537;nuiec eu cu softul Envisage, seri senine să mai fie. :)

PS. Ultima imagine de jos este redată aiurea ,nu &#537;tiu de ce. Trebuie dat clic pe ea pentru a putea fi văzută corect.