-----------------------------------
Aurel
01 Ian 2021 02:53

Salutare tuturor!  +  Monocular cu zoom :)
-----------------------------------
Salutare, oameni buni!

Din ce vad pe aici, eu o sa fiu oaia neagra :) Va rog sa nu aruncati din prima cu oua si rosii stricate! :))

Sunt Aurel, din Bistrita (B-N), si NU sunt pasionat de astronomie! Dar acesta este forumul pe care am gasit cele mai multe informatii despre instrumentele optice, si parca cei mai priceputi si mai pasionati membri! Felicitari!
In primul rand, as dori sa aflu daca exista membri ai acestui forum din judetul Bistrita-Nasaud, pe care sa ii rog sa imi permita sa arunc o privire prin instrumentele lor optice, ca sa pricep si eu ce si cum se vede prin ele!!! Mentionez ca nu am unde testa astfel de instrumente in Bistrita, unde nici macar Decathlonul din dotare nu are pe stoc nici macar acel monocular Quechua...
Am citit multe pe acest forum in ultimele 2-3 saptamani. Am si invatat multe ... suficient cat sa imi dau seama ca nu stiu mai nimic din domeniul asta complex si vast!

Dar nu-i nimic, nimeni nu le stie pe toate! In schimb, v-as putea oferi consultanta in domeniile la care ma pricep: ori in domeniul in care lucrez de 6 ani, tamplarie PVC si AL, ori in domeniul care ma pasioneaza de 12 ani (vezi calcul-termic.blogspot.com). Ideal, prin telefon. Deci, pt cine vrea sa-mi dea sfaturi sau sa primeasca sfaturi de la mine: 0743 279 689. Sau la email aurel.grama @ gmail.com...

Ar fi timpul sa va spun si ce sfaturi astept de la voi, nu? Ei bine, nimic special! Ba poate chiar usor jenant... La ce scule optice detineti multi dintre voi, mi-e si jena sa deschid un topic nou. Vreau sa imi iau si eu un amarat de monocular! Huooo, nici macar binoclu, veti zice!!! Stati, nu dati cu piatra! Cititi pana la capat! 
Initial, acum 3 saptamani, aveam in minte un buget de 200 lei. Zic hai sa nu fie chiar ultimele gioarse, de 70-100 lei! Dar azi, avand in vedere ca in aceasta perioada am reusit o mare performanta zic eu, si anume sa ma las (pt a doua oara in viata!) de fumat, bugetul alocat poate "prinde aripi": 300 - 600 lei...
Dar haideti sa va spun de ce monocular si nu binoclu, si la ce vreau sa il folosesc efectiv! Caci am în&#539;eles că este important! De&#537;i poate unii o să râde&#539;i de mine... :)
Sunt consultant vanzari ~ agent comercial în domeniul tâmplăriei PVC. Deci caut pe teren poten&#539;iali clien&#539;i. Adică, case la ro&#537;u, fără tâmplăria pusă. Adeseori, în satele noastre de munte, ajung pe câte un deal limitrof de unde văd aproape tot satul. Si mai ales marginile lui, nebanuite! De unde pot să identific mai u&#537;or case aflate în construc&#539;ie, sau terminate la ro&#537;u, pe care nu le-am văzut anterior sau pe lângă care nu am trecut în sat, fiind pe cine &#537;tie ce uli&#539;ă. Sau case la rosu singuratice, aflate pe dealul opus, la 1-2-3 km departare !!! Bune-s si-alea :)
Dar de departe, cu ochiul liber, nu îmi dau seama dacă o casă la ro&#537;u are sau nu are ferestrele montate! În ambele cazuri, se văd în zid ni&#537;te goluri închise la culoare, &#537;i nu se poate aprecia corect. &#536;i, în consecin&#539;ă, nu &#537;tiu dacă merită să mă duc până acolo sau nu. Adeseori, identificarea traseului corect pana acolo este o alta provocare... Ei bine, aici intervine utilitatea unui monoclu/binoclu. Dar parca nu as vrea unul de-ala de privit elegant pasarele prin curte, la 100 m = o distanta de 3-5 case in lumea mea. Ca pana acolo ma duc si pe jos! Ci unul cu care sa vad case pe dealul opus, la 1-2-3 km!!! Cu ajutorul lui a&#537; vrea să pot distinge prezen&#539;a unei eventuale rame PVC pe perimetrul golului, chiar dacă e de culoare maro închis sau gri antracit sau negru, sau a unui montant între ochiurile de sticlă, sau macar prezen&#539;a acelor etichete albe ale producătorului de sticle care de obicei rămân în urma montajului tâmplăriei. De aceea cred ca mi-ar fi mai utila o magnificatie mare chiar si cu imaginea tremurata decat magnificatia mai mica, netremurata dar si neconcludenta... Sau poate gresesc? Abia astept sa ma uit printr-un binoclu/monoclu de 10x50, sa vad daca mi-ar fi suficient!!! Si cu ocazia asta il convoc la discutie pe dbird, strict pe ceea ce am eu nevoie, stiut fiind ca nici el si nici altii nu recomanda instrumentele optice cu zoom variabil.
O altă situa&#539;ie în care un monoclu mă ajută, sau îmi face via&#539;a mai u&#537;oară: ajung cu ma&#537;ina lângă o casă la ro&#537;u, fără tâmplărie. Nimeni pe-acolo, terenul împrejmuit cu gard. Dar văd pe zidul casei acel panou informativ pe care legal ar trebui să îl aibă afisat orice &#537;antier, &#537;i care cuprinde informa&#539;ii despre beneficiar, proiectant, autoriza&#539;ie etc. De cele mai multe ori, apare &#537;i numărul de telefon al beneficiarului. Doar că de la mine (din masina) pana la panou sunt 5-10 m, &#537;i cu ochiul liber nu văd ce scrie. Sau: m-as putea duce mai aproape de panou, să văd cu ochiul liber ce scrie, dar uneori pe jos este un noroi lipicios oribil prin care, dacă fac 10 pa&#537;i, o să reintru în ma&#537;ină cu câte o juma' de kil de noroi in plus pe fiecare gheată. Si asta dupa ce imi scutur ghetele!!! Neajuns pe care îl pot evita elegant cu ajutorul unui instrument optic potrivit, pe care sa il scot rapid din portiera!!!

Experienta mea cu alte instrumente optice: slabuta! Acum vreo doi ani, mi-am luat din Lidl un BInoclu mic &#537;i u&#537;or, la vreo 60 lei. Avea vreo 12-13 cm lungime. Nu mai &#537;tiu ce marcă era, &#537;i nici ce caracteristici avea. Oricum, diametrul lentilei de ie&#537;ire era de cel mult 25 mm. Parea smecher... dar ce stiam eu? Avea un reglaj la ochiul drept (compensare diferen&#539;ă dioptrii, cred, după cum am citit recent), &#537;i un alt reglaj la mijloc, între lunete, pentru reglaj claritate în func&#539;ie de distan&#539;ă. Parea destul de "sprinten". Mi-a prins tare bine, m-a ajutat de multe ori. Chiar dacă imaginea tremura uneori (să fi avut 10x sau mai mult ?). &#536;i chiar dacă de cele mai multe ori l-am folosit ca monoclu, adică privind cu un singur ochi. Asta pt că, cel pu&#539;in în ultima vreme, tare greu nimeream distan&#539;a optimă dintre ochi, ca să văd o singură imagine, un singur disc de lentilă cu ambii ochi. Iar când credeam că am reu&#537;it, de fapt vedeam dublu: cumva, imaginile percepute de cei doi ochi nu se suprapuneau (să fi fost decolimat?).
Ei bine, de curând, ori l-am pierdut, ori m-a ajutat cineva sa il pierd :)) Sa-i fie tarana usoara!
A&#537;a că pe teren am început să îi simt lipsa. Deci, îmi trebuie neaparat o altă sculă optica, eventual mai performanta....

Acuma, având în vedere că nu mi-a fost greu să privesc cu un singur ochi, &#537;i că nu fac asta mult timp ca să fie obositor (5-10 minute, o dată la 1-2 zile), parcă a&#537; opta pt un monocular, nu pt un binoclu.

Deci, ce a&#537; vrea mai exact:

&#8226; de preferat monocular!
&#8226; ceva relativ mic &#537;i relativ u&#537;or. Vreo 15-20 cm lungime. Yuk0n Sc..t 30x50 este cam maximul pe care pot să-l accept: 23 cm închis &#537;i 37 cm deschis!!! Enorm!!!
&#8226; rezisten&#539;a suplimentară la apă, cea&#539;ă, frig &#537;i praf &#537;i chiar la &#537;ocuri ar fi un bonus, dar poate nu ar fi chiar neapărat necesare... Sau ar fi?
&#8226; pt utilizare exclusiv ziua!!!!! Deci un 40 mm iesire nu ar fi suficient??
&#8226; NU pt astronomie, bolta cereasca etc
&#8226; NU pt păsărele, ci pt ferestrele! :)
* NU pt obiecte in miscare, ci pt obiecte fixe.
&#8226; magnifica&#539;ie cât mai mare, cred eu. Voi ce ziceti?
&#8226; imagine cât mai clară, cu contrast cât mai bun (evident, în limita pretului).
&#8226; NU cred că m-ar deranja un câmp vizual îngust, gen 10-30 m la 1000 m, la magnificatie maximă, cu conditia sa imi dau seama intre doua tremuraturi daca acea casa are tamplaria montata sau nu! Doar atata vreau !!! Nu vreau sa privesc si sa admir acea casa o juma' de ora, ci doar sa aflu in 5-10 sec. daca are tamplaria montata sau nu! Si eventual, daca este cineva pe santier la lucru.
&#8226; eu cred ca m-ar avantaja un instrument optic cu zoom, gen 6-16x35 sau 8-20x40, sau 10-20x50, adică exact ce nu recomanda dbird si multi altii!!! La mintea mea de acum, eu gandesc asa: să scanez tot satul, de pe deal, cu magnifica&#539;ia minimă &#537;i câmpul vizual maxim (80-100 m la 1000 m), iar dacă zăresc o casă anume pe celalalt deal &#537;i vreau să văd dacă are sau nu tâmplăria montată, să pot face un zoom decisiv &#537;i lămuritor (chiar daca tremurator?) fix pe acea casă, chiar dacă o văd doar pe ea in cadru, fără nimic din jur! Deci nu cred ca m-ar deranja efectul de tub al imaginii la magnificatia maxima....

&#536;i acum, întrebările usor tampite pentru care mi s-a permis să vă deranjez :))

1). Eu am ochelari pt aproape (de citit). Dioptrii cam 1,25 / 1,75 (deh, 50 de ani...). Pt depărtare nu am, dar încep să cred că nu va mai dura mult până voi fi nevoit să îmi fac &#537;i pentru depărtare). Când prive&#537;ti într-un monoclu/binoclu, cu care dintre ochelari e ok să prive&#537;ti? Cu cei pt aproape sau cu cei pt depărtare? Sau fără ochelari? Sau cand vorbim de ochelari in cazul asta, vorbim de probleme oftalmologice mai speciale ale utilizatorului? Poate că este o întrebare u&#537;or tembelă, dar habar nu am care ar fi răspunsul corect...

2). Am citit adesea opinii potrivit cărora nu este recomandat să optezi pentru monoclu/binoclu cu zoom, ci cu magnifica&#539;ie fixă. În cazul meu, ar fi de preferat un 8x sau 10x FIX, cu lentila de 40 sau 50 mm? In loc de 6-16x40 sau 10-20x50 ? Sper sa le pot testa pe oricare dintre ele de la colegii de forum din zona! Dar nu vreau sa ma uit ore intregi la pasarele, ci sa vad exact in 5 secunde ceea ce ma intereaseaza. Dbird, ce zici?

3). Cred că contrastul m-ar avantaja mai mult decât luminozitatea. Sau merg mână în mână?

4). Oare să caut neapărat prismă BaK4 sau merge &#537;i BK7 ?

5). Oare la mărire maximă 16x sau 20x sau 30x, o sa mai văd ceva util pt mine doar cu mâna sau monocularul rezemat pe/de fereastra ma&#537;inii? La o adica, pot sa-i insurubez rapid si un trepied, nu zic nu. Rog inca o data un coleg din zona care detine o astfel de scula optica sa ma ajute sa ma lamuresc, lasandu-ma sa arunc o privire prin ea...

6). Distan&#539;a minimă de focalizare să înceapă de pe la vreo 5 m, pentru a putea citi din ma&#537;ină panourile informative de pe &#537;antiere!!! Acelasi Yuk0n 30x50 amintit mai devreme are distanta minima de focalizare vreo 30 de metri. Este mult prea mult!

7). Am observat ca exista 2 tipuri de actionare a zoom-ului! Sunt monoculare care se "lungesc" mai mult sau mai putin pt zoom maxim, si sunt altele la care variatia zoom-ului se obtine rotind o zona de pe corpul monocularului, din apropierea ocularului. Este vorba de 2 metode mecanice diferite de a face zoom? Si daca da, care dintre ele este mai buna, mai fiabila?

8). Cică peste 10-12x magnifica&#539;ie, din mana, imaginea văzută tremură din ce in ce mai tare. Ok, este într-adevăr neplăcut. Dar asta se întâmplă indiferent de distan&#539;a la care prive&#537;ti? Adică, dacă prive&#537;ti un obiect cu 20x la 500 m imaginea nu tremură, iar dacă prive&#537;ti un obiect la 1.500 m tot cu 20x imaginea tremură? Sau, altfel spus, dacă prive&#537;ti un obiect aflat la 500 m cu 10x, imaginea nu tremură, iar dacă prive&#537;ti acela&#537;i obiect la aceea&#537;i distan&#539;ă de 500 m cu 20x imaginea tremură? Poate că sunt întrebări tâmpite, dar v-a&#537; fi recunoscător dacă m-a&#539;i lămuri.

9). &#536;tiu lec&#539;ia: cât dai, atâta face! A&#537;a este peste tot, chiar &#537;i la termopane :) De aceea, nu vreau o sculă ieftină la 50-100 lei, de care este plin pe net. Dar la ce îmi trebuie mie, nici nu pot da 700-1.000 de lei pe ea. &#536;i chiar dacă a&#537; vrea să dau 1.000 de lei, tot se va găsi cineva care să îmi spună, cu argumente pertinente, că una de 1.200 de lei ar fi &#537;i mai bună, că merită 200 de lei în plus. &#536;i atunci, unde mă opresc ? Sincer, eu m-am crucit cand am vazut binoclu de cateva mii de euro!!! Sper sa faca si cartofi prajiti ! :)) To&#539;i am vrea Mer&#539;ane &#537;i Audi-uri &#537;i BMW-uri. Dar unii mai au &#537;i Dacia Logan, Ford Fiesta sau WV Polo, &#537;i pot fi chiar mul&#539;umi&#539;i de ele :)) O fi plăcut să ai 200 de cai putere sub fund, dar cel mai adesea buni sunt &#537;i 90 :) O fi plăcută încălzirea în volan, dar se poate trăi lejer &#537;i fără ea :) ...

Ce am găsit până acum pe net &#537;i CRED??? că mi s-ar potrivi, ca specificatii si pret. E vorba de pretul initial avut in minte, de 200-250 lei. Va rog pe voi sa imi spuneti daca fur curent cu aceste alegeri sau nu! ... 
* Monocular Moge 12x50 la 120 lei.
* Monocular Mai Feng 8-40x40, la 170 lei,
* Monocular Moge 10-30x 40 la 210 lei.
* Monocular Baigish 10-30x42, la 210 lei.
&#8226; monocular Scokc IPX 10-20x50, la 230 lei.
&#8226; monocular Scokc hawk 8-20x50 la 160 lei. De ce primul e mai scump cu 35% fa&#539;ă de al doilea?
&#8226; monocular Bresser Zoomar 8-25x25, la 206 lei. Nu o fi cam mic la 25 mm ?
&#8226; monocular National Geografic 8-25x25 la 240 lei. Să fie acela&#537;i, rebranduit???
&#8226; monocular Celestron Nature 10x25, la 270 lei.
&#8226; monocular Celestron UpClose G2 10x26 la 130 lei.
&#8226; monocular Bresser Condor 10x25 la 198 lei.
&#8226; monocular Vivreal 12x50, la vreo 240 lei.
&#8226; monocular Emarth 10-30x50, la vreo 200 lei.
&#8226; monocular Eyeskey 15x50 la vreo 340 lei.
&#8226; monocular Yukon Scout 30x50 WA, la 270 lei (a cam picat...)

Daca la preturile de mai sus adaug 200-300 de lei, am optiuni semnificativ mai bune?