-----------------------------------
GMax3
02 Ian 2021 18:21


-----------------------------------
Teoretic..poate ! Insa eu am vazut imagini mult mai reusite luate cu apocromate cu marja aperturii intre 100mm- 130 mm..de exemplu la Jupiter , fata de ceea ce am vazut eu prin Dobson ! Sincer nu ma prea intereseaza teoria ca mai stiu si eu cate ceva... ci practica ! Ca si exemplu...cand am cumparat ocularele Baader foarte multa lume spunea pe aici ca nu sunt cine stie ce si ca arunc banii . Ei binee.. pe langa faptul ca nu i-am aruncat... de Baader nu m-am mai despartit !
  In alta ordine de idei ..diferentele majore intre newtoniene si lunete le cunosc si eu si cred ca aproape toata lumea de aici , insa cum nu am privit niciodata printr-un apocromat , ma intereseaza sa isi spuna parerea cine are un apocromat si un Dobson in paralel ! 
  De portabilitate nu mai vorbim pentru ca una e o luneta de 4 kg si un AZ4 si alta e un Dobson ca al meu de 25-30 kg si ditai volumul pe care vrei sa il bagi in portbagaj , asa ca e normal sa platesti in plus .
  Un alt plus la luneta ar fi intretinerea zero , fata de cosmarul cu Dobson cand speli oglinda , o usuci , o montezi , colimezi si nu-ti iese ca s-a descentrat principala , centrezi principala pe secundara , colimezi iar , iesi in curte si dupa 50 de metri cand te aranjezi tacticos sa privesti cerul , constati ca Dobson e decolimat iar si o iei de la capat la fata locului...
  Asa ca sunt dispus sa pierd din detaliile imaginilor in favoarea mobilitatii si a lipsei colimarii , insa ma incurca rau ca nu stiu cam cat de mult pierd sau ce castig cu un apocromat , ca la acromat stiu.. ! Fiindca vreau sa renunt definitiv la Dobson !