-----------------------------------
GunDALF
02 Ian 2021 18:53


-----------------------------------
Teoretic..poate ! Insa eu am vazut imagini mult mai reusite luate cu apocromate cu marja aperturii intre 100mm- 130 mm..de exemplu la Jupiter , fata de ceea ce am vazut eu prin Dobson ! Sincer nu ma prea intereseaza teoria ca mai stiu si eu cate ceva... ci practica

Huh? Nu compara mere cu papaia. Pai, pune-l pe Dobsonul ala pe o montura adecvata fotografiei si vezi ce iese. ;)

Oglinzile se spala cand sunt extrem de jegoase, nu precum catelul ce-l scoti afara la plimbare. Colimarea e floare la ureche... Singurul motiv care m-a facut pe mine sa renunt la newtonianul de 200mm si la HEQ5 a fost portabilitatea. Fata de Mak-ul127 si luneta ED de 72 ce le am acum, newtonianul era instrument "profesional", cum zic "meseriasii".
Daca speri ca ai sa vezi mai bine prin 100mm chiar si ED fata de 200mm, esti intr-o mare eroare. Apertura chiar conteaza, mai ales ca ai amintit de foto. Sunt destule discutii care au cocluzionat clar ca 2>1. Daca mai era nevoie...

PS: esti asa de nervos de folosesti semnul exclamarii asa des? Daca nu-ti convin sfaturile altora, nu mai deschide subiecte. Ar trebui macar sa multumesti pentru raspunsuri.