-----------------------------------
Stille
04 Ian 2021 20:20


-----------------------------------
Colimarea e o procedura de 10-15 minute atunci cand o faci prima oara dupa tutoriale de youtube, nu prea merita sacrificiul enorm de calitate a imaginii pe care l-ar face cand ar trece de la 130mm f5 la 90mm f10. Cat vorbim de monturi, da, pentru vizual ar fi de recomandat mai degraba un alt-az decat o ecuatoriala, sta si ocularul in locuri mai ok dpdv ortopedic de obicei. Tubul ala (sau un Skywatcher Heritage, care e aceeasi optica intr-o versiune mai portabila) pe ceva gen Vixen Porta II mi se pare o versiune super usor de folosit. Motorizarea e adesea treaba destul de scumpa, din pacate. 

Dar na, daca ajutorul computerizat e atat de dorit, si daca exista o masa solida pe care sa fie pus, exista si optiunea unui push-to - iti arata pe un app de smartphone unde esti pe cer si incotro sa-l impingi. https://www.astroshop.ro/azimutala-fara-goto/omegon-montura-push-mini/p,55041 de exemplu. 

O chestie, GMax, poate ar fi bine sa o lasi mai usor cu presupunerile despre ce au inteles sau n-au inteles colegii de forum. Tocmai pt ca intelegem ca vorbim de un incepator, nu am recomanda luneta aia, care e un instrument extrem de frustrant si de ne-wow din cauza limitarilor sale. Toate lunetele de apertura mica si focala lunga luate de un incepator ca prim telescop pe care le-am vazut au ajuns repede sa stranga praf.