-----------------------------------
GMax3
05 Ian 2021 12:00


-----------------------------------


O chestie, GMax, poate ar fi bine sa o lasi mai usor cu presupunerile despre ce au inteles sau n-au inteles colegii de forum. Tocmai pt ca intelegem ca vorbim de un incepator, nu am recomanda luneta aia, care e un instrument extrem de frustrant si de ne-wow din cauza limitarilor sale. Toate lunetele de apertura mica si focala lunga luate de un incepator ca prim telescop pe care le-am vazut au ajuns repede sa stranga praf.

   Mie colimarea nu mi-a luat deloc 10-15 minute prima data , dimpotriva mi-a luat vreo ora ca sa ma familiarizez cu instrumentul si inca o ora ca sa inteleg cum se folosesc suruburile de la secundara , cum sa vad daca principala e centrata pe secundara ( si asta cu toate tutorialele dupa youtube ) , apoi a trebuit sa imi cumpar un dispozitiv laser de colimare si asa mai departe , probabil nu trebuie sa mai explic .Deci nu e chiar asa cu 10-15 minute , ca sa nu mai vorbim de cheltuielile aditionale ulterioare , ocazionate de procurarea dispozitivului de colimare si timpul de asteptare pana la primirea lui , lucruri pe care incepatorii nu le stiu de obicei.
  In alta ordine de idei , pentru mine a fost WOW cand am privit pentru prima data Luna printr-un binoclu Nikon 10x25 , asa ca eu nu consider luneta un instrument frustrant pentru inceput , mai ales ca ofera detalii mai bune decat un binoclu si pretul ei este modic si o poti revinde foarte usor ( si nu pierzi mai nimic ) in cazul in care constati ca vrei mai mult si mai complex , fiindca se prea poate in alta varianta ca sa nu mai vrei .
   Cat despre recomandarea ta cu presupunerile , iti fac si eu o recomandare : ar fi cazul sa destramati bisericuta asta atotstiutoare , in vectori mai primitori si mai ingaduitori cu noii veniti . Asa ar fi normal ! Si atunci poate vom reusi sa ne intelegem . Cum a spus cineva mai devreme , nimeni nu detine adevarul absolut  , dar asta nu inseamna ca nu putem convietui intr-un ambient placut atata vreme cat suntem dispusi sa dam informatii detaliate si bine intentionate din experienta personala si nu trunchieri aruncate din coltul gurii , care mai mult incurca decat sa simplifice . Nu am nimic cu nimeni si de obicei inteleg si nu sunt insistent in a perpetua o teorie in care cred doar eu , ci ascult si procesez si apoi actionez in consecinta . Pe de alta parte sunt binevoitor si de obicei impartasesc informatii ample din experienta mea de la inceput si pana acum , o experienta buna sau rea cum e ea .
   Si nu in ultimul rand , posed capacitatea de a imi procura informatiile doar rezumandu-ma in a citi acest forum ( asa mi-am cumparat primul telescop acum multi ani ) , insa am ales calea scurta a dialogului , o alegere total gresita ..fiindca cu voi vad ca nu se poate .