-----------------------------------
GunDALF
05 Ian 2021 14:20


-----------------------------------
Persista pe aici un foarte neplacut curent al newtonistilor fanatici, care preseaza pe toti nou-veniti spre telescoape Newton de 130-150 mm apertura.

Esti in mare eroare. Cei care recomanda un instrument incepatorilor, il recomanda dupa buget, care de multe ori este specificat prin niste exemple de instrumente pe care doritorul le da. In cazul de fata doritorul a prezentat doua instrumente: o luneta de 90mm si un newtonian de 130mm. Tu ce l-ai sfatui sa aleaga dintre cele doua?

Eu am trecut de faza fanboy-ismului pentru un tip constructiv anume, de fapt n-am fost niciodata implicat in asa ceva. Dovada ca am renuntat la mai multe instrumente si tipuri constructive de-a lungul timpului: 70/500, 70/700, 90/900, 130/650, 200/1000 si am ramas cu cele ce-mi satisfac mai mult nevoile... deocamdata (127/1500 si ED72/420). Trecand prin toate celelalte (dar si privind prin alte configuratii care au apartinut altora) mi-am facut o idee de atuurile si slabiciunile fiecaruia. Si ce crezi? Lunetele acromate sub f/10 sunt printre cele cu prea multe aspecte de evitat. Principalul fiind cromatismul. Apoi constructia, care de cele mai multe ori e "cheapo". Unii vad ca le recomanda pentru DSO, ca acolo cromatismul nu e deranjant, dar... hai sa fim seriosi 70, 80, 90 mm apertura pentru DSO?

Oricand voi recomanda un apocromat cuiva care face astrofotografie. Oricand voi recomanda un catadioptric cuiva care doreste, cu precadere, sa studieze planetele, Luna, Soarele... si oricand voi recomanda unui incepator cu buget redus un newtonian. Asta fiindca, de obicei, incepatorii nu prea stiu ce vor de la astronomie, fie ea observationala sau fotografica si atunci le recomand maximum de apertura pe care o poate cumpara bugetul lor. 
Colimarea, intretinerea oglinzilor etc. nu reprezinta nicio piedica (asa le vad eu), daca pasiunea exista. Dimpotriva, te fac sa devii mai interesat de modul de functionare al obiectului respectiv. Se pot decolima si lunetele (de pilda, alea air-spaced), daca din intamplare mai dai cu ele de pamant. Acolo sa vezi phootere la colimare! :wink: