-----------------------------------
tudor
07 Ian 2021 22:03


-----------------------------------
IOR 7x40 vs NIKON HG L 8x32
Mecanica, Design, Finisaje IOR 7x40
Acest binoclu imprumutat de la Daniel (multumesc!) este fabricat in Romania prin 1990. Fiind un binoclu cu adevarat militar forma lui a fost dictata doar de functiune. Dar tocmai aceasta sinceritate a formelor si designul grosier dau farmecul acestui binoclu. Finisajul este unul brut. Armura cauciucata imi aduce  aminte de o structura de racorduri de instalatii! Totusi imi aduce aminte si de tancuri si tanchete. Capacele rabatante ale obiectivelor te trimit cu gandul la niste capace de turela de tanc (vezi poze) :) Inauntrul acestor capace sunt niste filtre detasabile de ceata care se pot monta pe oculare! Aparatorile ocularelor sunt  dintr-un cauciuc foarte moale care pot lua forma oricaror arcade, dar finisajul lor este grosolan! Distanta de privit la oculare este foarte comoda 20mm, dar pentru cei cu ochelari trebuiesc desurubate aparatorile datorita formei lor. Binoclul este foarte robust construit fiind rezistent si la apa! Are filtru IR incorporat in corpul stang ce se poate activa/dezactiva dintr-o mica maneta. Acest filtru este util in unele aplicatii militare. De exemplu se poate vedea lumina de la telecomanda prin acest filtru. Un militar mi-a spus ca se foloseste noapatea sa se comune la distanta prin morse si astfel fascicolul IR poate fi citit doar de cei ce privesc prin acest filtru! 
Coatingul de pe obiective este movuliu pal, cel de pe oculare este albastru pal. Ce m-a mirat a fost ca pe prisma dreapta sunt depuneri galbui/maronii dar pe cea stanga depunerile sunt verzui/ albastrii. S-ar putea ca acest lucru sa se datoreze unei functionari mai bune a filtrului IR cu cotingul verzui/albastrui care e tot in partea stanga!

Optica IOR 7x40 vs NIKON HG L 8x32
Pentru a imi face o parere cat mai conturata asupra acestui binoclu 7x40 l-am comparat optic cu un binoclu cat am putut eu de similar, si pe care sa-l si am la dispzitie ca etalon.  Am ales Nikon HG L care este mai mic in diametrul obiectivelor (32mm vs 40mm) dar un pic mai mare ca putere (8x vs 7x). Trebuie sa precizez ca HG L 8x32 la momentul aparitiei pe piata apartinea clasei de top de la Nikon!
 Iata rezultatele:
Rezolutia IORului este identica cu cea a Nikonului HG L 8X32 amandoua binoclurile rezolvand aceleasi detalii pe foia de test.  Dar totusi este uimitor cum IORul de 7x  are o definitie la fel de buna cu cea a Nikonului 8x 
Rezolutia pe margini este castigata de Nikon avand peste 95% claritate, IOR-ul undeva pe la 70%. Dar totusi nu este deloc suparatoare aceasta scadere de claritate pe margini 
Campul vizual este mult mai mare la IOR  8.5grade, chiar daca nu imi este rusine nici cu cel al Nikonului 7,8grade   
Luminozitatea celor doua instrumente este foarte asemanatoare, acest lucru indicand o transmisie mai buna a micului Nikon!
Redarea culorilor. Aici am observat una dintre cele mai galbui/verzui tente de imagine de la binocluri (vezi pozele cu pupilele de iesire). Doar la BTC 5 8x30 sau la zeiss-urile vechi am mai vazut asa ceva! Practic tenta se aseamana cu nuanta curelei kaki a binoclului :) 
Contrastul IORului este net superior Nikonului. Fiind un binoclu cu un contrast ridicat, acesta iti creeaza impresia de claritate mult mai ridicata decat la Nikon. Sunt sigur ca nuanta de galben/verzui amplifica acest contrast, stiut fiind faptul ca ochiul uman percepe cel mai bine lungimea de unda ce corespunde verdelui. 
Aberatiile cromatice sunt mai bine gestionate la IOR fiind prezente doar pe margini si foarte palide, la Nikon fiind mai evidente  
Rezistenta contra lumina este mai mare la Nikon unde de abea se pot observa doua halouri foarte palide atunci cand indrepti binoclul direct catre becul unei lampi. La IOR aceste reflexii sunt un pic mai evidente dar nu ingrijoratoare!  
Imaginea 3D este de-a dreptul impresionanta la IOR, Nikonul avand o imagine mult mai "plata" 

Concluzie
IOR este un binoclu proiectat special pentru anumite aplicatii ale armatei si trebuie judecat ca atare fiind un binoclu specializat. Tocmai de asta inginerii nu au avut ca tinta o imagine comerciala/civila, aici gandidu-ma mai ales la puternica tenta verzui/galbuie, dar care pe timp de noapte se mai estompeaza! Cu toate acestea IOR este un binoclu prin care privesti cu enorma placere datorita urmatoarelor atuuri: oculare confortabile, camp vizual mare. Si nu in cele din urma, imaginea stereoscopica puternica impreuna cu claritatea mare (contrast) care dau dependenta!