-----------------------------------
mmarin
10 Ian 2021 18:22

Explore Scientific HR coma corrector
-----------------------------------
Cel mai mare dezavantaj al monturilor manuale, fără tracking, este că petreci mai mult timp căutând  să men&#539;ii subiectul în câmpul ocularului decât observând, mai ales la magnifica&#539;ii mari cerute de planete sau duble strânse. Când telescopul e un newton pe montură Dobson, ajunge să fie destul de frustrant pentru că nu po&#539;i folosi întregul câmp al ocularului, coma &#537;terge detaliile fine cu mult înainte ca subiectul să atingă marginea câmpului. Desigur, lucrurile pot fi îmbunătă&#539;ite prin reducerea frecării în lagărele monturii până la punctul în care telescopul poate fi mi&#537;cat fără efort &#537;i cu precizie dar întotdeauna e loc de mai bine.
  Una din piesele de echipament care mi-au trezit interesul încă de pe vremea primului meu newton de 114mm a fost corectorul de comă &#8211; &#537;i a fost nevoie de o grămadă de căutări prin review-uri pentru că majoritatea sunt nefolositoare. Prima concluzie a fost că corectoarele proiectate să acopere  diagonala de 44mm a unui senzor full frame (sau diametrul unui ocular de câmp larg) par să strice semnificativ calitatea imaginii în centru, chiar &#537;i cele scumpe. O fi O.K. pentru imagini de câmp larg dar nu &#537;i pentru detalii. Poate că sunt acolo, undeva, corectoare performante a&#537;teptând să fie descoperite dar eu nu am găsit referin&#539;e credibile.
  A doua concluzie a fost că, dacă mă limitez la diagonala unui senzor &#8222;crop&#8221;, adică un cerc de 28mm, s-ar putea să găsesc ceva decent la un pre&#539; mai mic decât cel al telescopului (Skyliner 200p) În cele din urmă au rămas doi finali&#537;ti: Sky-Watcher Aplanatic CC &#537;i Explore Scientific HR CC. Ambele au o schemă optică de patru lentile în două grupuri cu un element din sticlă ED.  Primul avea review-uri excelente de la persoane care par să &#537;tie ce fac &#537;i ce vorbesc &#537;i e mai ieftin, al doilea are mai pu&#539;ine referin&#539;e dar producătorul pune la dispozi&#539;ie o diagramă care pare corectă, nu scoasă din burtă &#537;i vine cu un focuser simplu &#537;i două inele adaptoare. Încă mai tindeam spre primul când l-am găsit pe cel din urmă la un pre&#539; foarte bun.
   Înainte de instalarea corectorului de comă trebuie verificată colimarea &#8222;la sânge&#8221;, orice eroare de aliniere se vede în imagine; a&#537;a am descoperit că secundara nu era centrată în focuser... Altfel, instalarea e u&#537;oară, corectorul pare a fi proiectat special pentru focuserul crayford model Synta având aceeia&#537;i lungime cu tubul culisant. În capăt se pot în&#537;uruba adaptoarele M48 repectiv T2 sau focuserul elicoidal. Acesta din urmă are grada&#539;ii care permit reglarea destul de precisă a backfocusului corespunzător focalei telescopului. Cu ajutorul unui petic de hârtie de calc a&#537;ezat pe umărul portocularului putem focaliza imaginea lunii din focuserul telescopului apoi acesta va fi blocat, urmând ca ulterior să folosim doar focuserul helical. În pozi&#539;ia corectă tubul focuserului nu mai intră în traseul optic cum are obiceiul în configura&#539;ia originală. Din păcate, corectorul nu vine cu un adaptor de la 2" la 1,25" ceea ce e ciudat, mai ales că nu are rost să folose&#537;ti oculare de câmp larg pe acest corector, dar po&#539;i găsi adaptoare la pre&#539; decent, preferabil low profile.
   Testele pe duble strânse, lună &#537;i planete nu au arătat o degradare sesizabilă a imaginii, parcă inelele de difrac&#539;ie sunt pu&#539;in mai luminoase decât fără corector, în schimb imaginea e bine definită pe 80% din câmpul ocularelor Baader Classic Ortho &#537;i când spun asta mă refer la detalii extrem de fine cum ar fi minima Encke, prinsă în august într-un moment de acalmie atmosferică. Nu am remarcat reflexii parazite sau alte artefacte dar telescopul meu e doar f/6 &#537;i nici nu am avut ocazia să-l testez serios în mod foto; performan&#539;a ar putea fi sensibil mai slabă într-un telescop f/4 sau ceva imagini fantomă ar putea apărea la procesarea fotografiilor.
   Mi-a&#537; fi dorit să-i pot testa mai în detaliu dar vremea nu a fost darnică; chiar dacă are hibe pe care nu i le-am găsit încă, rămâne un accesoriu extrem de util pentru cei dispu&#537;i să plătească pre&#539;ul destul de piperat. Mie mi-a mărit timpul la ocular dedicat efectiv observa&#539;iilor mai mult decât toate celelalte îmbunătă&#539;iri aduse telescopului la un loc.