-----------------------------------
zoth
10 Ian 2021 18:46


-----------------------------------
tudor, ultima comparatie intre binocluri mi se pare tare ciudata ...  :shock: 
Maiastra intoarcere din condei pentru un binoclu care dupa vorba lui Stanescu, nici nu ar trebui adus in discutie pe un site de astronomie!

... dar sa dau macar un exemplu ca sa ma fac inteles:

Luminozitatea celor doua instrumente este foarte asemanatoare, acest lucru indicand o transmisie mai buna a micului Nikon! 

despre binoclul IOR nimic???

cu alte cuvinte constatam ca un binoclu cu pupila de iesire de 5,7mm este la fel de luminos ca un altul cu pupila de doar 4mm. Asta nu inseamna altceva decat ca primul are o problema grava/serioasa la capitolul transmisia luminii.

... sau altfel spus, un binoclu cu obiective mai mari si magnificatie mai mica este la fel de luminos ca unul cu obiective mai mici si magnificatie mai mare, adica ceva total anormal ...

As avea de comentat cam la toate capitolele: rezolutia, rezolutia pe margini, campul vizual, redarea culorilor, contrastul, aberatiile cromatice ... dar cred ca ideea s-a inteles si nu merita sa ne pierdem timpul.

Drept concluzie personala, daca ajungem sa spunem ca un binoclu e bun doar pentru ca are un camp mare si vede galben atunci ne-am dat  :twisted: