-----------------------------------
Stille
19 Ian 2021 08:05


-----------------------------------
Salut. 

Gold standardul la 135mm e Samyangul F2, o sa gasesti o gramada de poze pe astrobin care or sa iti arate ce poate. Si yup, n-are nimic automat (versiunea pe Nikon vine cu un chip de confirmare focus, dar aia e ca sa ii spuna camerei foto sa aprinda luminitza in viewfinder cand detecteaza ca imaginea e in focus, nu o sa te deranjeze)

Las si un review care se ocupa si de distorsiuni: https://www.lenstip.com/442.4-Lens_review-Samyang_135_mm_f_2.0_ED_UMC_Image_resolution.html

In general, daca vrei obiective manuale si fara distorsiuni, Samyang is mama lor. Pt astrofoto, Sigma Art-urile mai sunt populare (sunt mai sharp, dar automate, distorsiuni de obicei ceva mai puternice ca un Samyang similar, si costa triplu  :lol: ). 

Pe 85mm (ca 70 nu e o focala f populara pt prime-uri - scala clasica e 14mm 24 35 50 85 135 200) ai avea Samyangul 85mm f1.4, dar e mult mai putin sharp decat 135-ul in versiunea manuala. Aia automata e sharp, dar tot are probleme cu aberatia sferica etc, plus ca variaza mult mai tare performantza margini-vs-centru (si tu banuiesc ca tocmai pt star fields o vrei). Plus ca e automata. Eu planuiesc sa imi iau un Tamron 85mm f1.8 dar 1) automat, 2) tot are un pic de sferica 3) eu il vreau pt concerte mai mult :) . 

Daca decizi sa-ti iei un Samyang 135mm f2 (eu asta recomand, daca nu se vede :P) OLX e un plan f bun. Samyang au ceva probleme cu quality control-ul, deci e mai sigur sa iei un obiectiv pe care il poti scoate din cutie si testa. In principiu, vrei sa te uiti intai sa n-aiba ciuperca pe lentile (praf e ok, firisoare de miceliu nu), urme de impact (zgarieturi pe carcasa sau zgarieturi superficiale pe elementul frontal ok, ciocneala sau zgarieturi mari/adanci nu), sa mearga fain focusul, coatingurile sa fie in regula si daca le trece pe astea, se poate baga la proba pe camera. Daca are omul poze pe stele, perfect, dar cel mai probabil nu o sa aiba, asa ca vezi daca nu poti scoate de la el urmatoarele:
1) aparatul pe trepied si pozat un zid de caramida cu apertura deschisa la maxim. Testezi daca nu are elemente descentrate (asta e o belea clasica la Samyanguri tratate prost sau iesite prost din fabrica) - vrei tot zidul in focus, si caramizile iti spun daca aparatul nu a fost pus in usor unghi fatza de zid
2) luminile orashului de undeva de sus si departe, cu linia orizontului pusa oblica de la coltz la coltz. Nu--s ele chiar surse punctiforme dar macar le aproximeaza, si tot o sa se vada un pic daca are probleme majore cu distorsiunile (again, lentila asa cum e ea cand e bine facuta nu are)


Edit: yup, si TotalConvert sau alt talcioc cu politica buna de retur e f ok, si asa poti testa tu obiectivul presupunand ca ai si un DSLR cu montura corecta. Also, un pretz decent pt samyangu ala ar fi ~1800--2000 lei SH.

Edit nr 2: Samyang mai au si o linie de obiective video (pe alea le recunosti dupa faptul ca se specifica T -transmisia in loc de F - focala). Nu vrei, ca is mult mai putin sharp ca alea foto.