-----------------------------------
tudor
19 Ian 2021 10:01


-----------------------------------
Si eu as cauta ceva modern manual focus gen Samyang sau Sigma. Obiectivele vechi pentru aparate pe film sunt bune si imi plac foarte mult, si au un caracter aparte si pe digital. (Am de la zuiko OM 
(film) o gama intreaga de la 24mm la 200mm. Am mai multe Voigtlander Nokton pe montura LeicaM pe care le folosesc pe Sony A2. Am obiective M42 de la 50mm la 300mm.) 
Dar atunci cand folosesti obiective vechi pe digital de multe ori pot fi pline de aberatii (cromatice, sfericitate, coma etc)  si pe margini nu stralucesc. Acest lucru se datoreaza faptului ca ele au fost gandite pentru pelicula de film unde nu au aberatii asa puternice si sunt clare foarte aproape de margini. Eu le folosesc si pe digital, dar cand le folosesc pe digital iau in calcul ca vor avea aceste aberatii care, in unele situatii, pentru mine sunt clar un avantaj in scopuri artistice. De exemplu la fotografia de portret o aberatie de sfericitate in partea defocusata chiar imi place. Helios 85mm f 1.5 este regele la aceasta aberatie de sfericitate (swirly bokeh). Toate pot fi extraordinare avand o personalitate (aberatii optice) aparte pe digital daca sunt folosite in cunostiinta de cauza. Deci le folosesc doar in scopuri artistice si numai in anumite conditii. In nici un caz nu sunt obiective folosite intensiv pentru munca generala ci sunt de nisa! Tocmai de asta la astrofotografie nu vor stralucii pentru ca acolo aceste aberatii se vor transforma in slabiciuni, la astro obiectivul trebuie sa fie cat mai impecabil optic fara astfel de aberatii. Deci la astro fotografie as merge pe o formula optica moderna dedicata senzorului digital, adica ceva Samyang sau Sigma cum a spus Stille!