-----------------------------------
cristian iacob
21 Ian 2021 02:43

Montura Skywatcher HEQ5 Pro pentru un refractor Vixen ED115S
-----------------------------------
Buna seara,

acum un an mi-am achizitionat la mana a doua un refractor Vixen ED115S si o montura si un trepied nou (pachet) Skywatcher  AZ5. Din pacate, de fiecare data cand vreau sa focalizez cu ocularele de 9 si mai ales 4mm, am ceva dificultati. Cred ca greseala este montura. Pe site-uri se mentioneaza ca duce 5 kg, iar tubul meu cu toate accesoriile cantareste 5,8kg. Am subdimensionat-o, pentru ca trebuia sa ma incadrez intr-un buget si am zis ca poate merge si asa... Trepeidul pare foarte solid. Nu cred ca acesta este problema. Nu stiu daca ar ajuta acum acele amortizoare din cauciuc.

As vrea sa va intreb daca o montura HEQ5 Pro ar duce pentru observatii vizuale un telescop de hai sa zicem 7 kg si 95 de cm. lungime. Am vazut pe astrobin.com niste fotografii foarte reusite exact cu aceasta combinatie, insa nu am stiut cum sa-l contactez pe fotograf si nici daca toate detaliile sunt corecte.

Desi sub aspectul greutatii telescopului, montura HEQ5 nu ar trebui sa aiba probleme, sunt pus pe ganduri de lungimea acestuia si daca momentul fortei nu ar fi prea mare fata de puterea monturii.

De asemenea, simt nevoia de a avea functia de Go To. Mi se pare ca am iesit rar cu telescopul atat din pricina nervilor cu vibratiile cat si a nepriceperii de a identifica obiecte pe cer. Pentru ultimul aspect am incercat sa creez un sistem alt- azimutal de ghidare manuala cu care sa pot identifica tinta, gen setting circles, dar este esential sa asez telescopul perfect catre nordul georgrafic si nu imi ies asa bine. Pe partea ALT. mi-a oesot considerabil mai bine. Totusi, sunt convins ca o motnura mult mai solida si cu Go To m-ar face sa ies mult mult mai des la observatii. Chiar daca acum nu imi pun problema de foto, as dori sa va intreb daca HEQ5 Pro ar face fata cu acest telescop pentru astrofoto.

Va multumesc,
Cristian