-----------------------------------
Aurel
21 Ian 2021 15:05


-----------------------------------
Salutare!
Am noută&#539;i pt voi!
Am primit binoclul TCM de la dbird!
Hmmm... El zicea să mă familiarizez cu el, să mă împrietenesc cu el, că e 12x ... că poate e mai greu de privit din mână, că poate o să am nevoie de trepied... NICI  VORBA!!!
Este o mică bijuterie! Este perfect pt mine &#537;i pt ce am spus că vreau sa îl folosesc! Ce împrietenire?!?! Privind prin el, mă simt de parcă am fost colegi de liceu. Sau poate chiar de gradinita :D 
NU mă deranjează deloc cei 12x, cât zice dbird că ar avea magnifica&#539;ia reală !!! Poate din cauză că cel mai comod la privit mă simt atunci când îmi sprijin ocularele binoclului de arcadele ochilor. Undeva între sprâncene &#537;i pleoapele superioare. Poate ca asta mai reduce din tremuratul imaginii. Oricum, tremuriciul mi se pare neglijabil, mai ales la depărtare!!! Evident, din mână! Dar de la 5-8 m, tremuriciul parcă mă încurcă pu&#539;in, în deslu&#537;irea exactă a literelor/cifrelor dintr-o etichetă scrisă mic... de pe un geam termopan :))
Per ansamblu, senza&#539;ia mea este că acest binoclu putea să aibă lini&#537;tit o magnifica&#539;ie REALĂ de 16x, &#537;i nu a&#537; fi regretat asta !

Apoi, un prieten mi-a împrumutat câteva zile un binoclu porro Kandar 10x42, cu care am făcut primele compara&#539;ii! M-am a&#537;teptat ca imaginea să fie mai luminoasă cu 10x42 (&#537;i chiar este!), dar NU m-am a&#537;teptat să NU văd detalii în plus cu 12x fa&#539;ă de 10x ! Nici din mână, nici "sprijinit" de ceva stabil. Primul meu &#537;oc!!! Cum naiba să nu conteze cei 2x în plus??? Ei bine, se pare că nu prea contează! Sau, poate că o fi mai corect spus a&#537;a: cei 2x în plus nu reprezintă mare lucru, &#537;i pot fi lejer compensa&#539;i de o luminozitate mai bună...

Între timp, m-am dus &#537;i "pe capul" lui Raul Tru&#539;ă, de la Astromagazin.ro !!! Un băiat de nota 10, pasionat &#537;i priceput, care &#537;i-a pierdut aproape 2 ore din via&#539;ă doar ca eu să pot testa live următoarele instrumente optice (din pacate, am nimerit o zi mohorata, putin luminoasa):

1). Un monocular cu ZOOM marca Bresser. Nu mai &#537;tiu exact caracteristici (vreo 10-20x32?) &#537;i nici nu mai contează! &#536;tiu doar că zoom-ul se ob&#539;inea rotind o roti&#539;ă de pe corpul monocularului. Ei bine, a fost interesant ... dar dezamăgitor pt mine!!! De&#537;i nu a&#537; fi crezut, acum îi dau dreptate lui dbird &#537;i altora: este MULT mai plăcut, relaxant &#537;i NEobositor să prive&#537;ti cu ambii ochi printr-un binoclu decât cu un singur ochi printr-un monoclu !!!!Eu credeam că o să pot face un zoom "decisiv" pe tinta, in 10-30 secunde, cu un singur ochi &#537;i GATA am observat totul!!! NICI VORBĂ!!! E cam na&#537;pa, e mai greu de focusat, apoi până modifici zoom-ul ai pierdut "&#539;inta", cand regăse&#537;ti &#539;inta trebuie sa modifici iar claritatea, cand ai claritatea î&#539;i obose&#537;te ochiul... Poate că nu eram nici eu obi&#537;nuit cu scula &#537;i cu manevrarea ei, dar impresia mea finală este că nici nu mi-a&#537; mai dori să mă împrietenesc cu astfel de scule...

2). Un alt monocular cu zoom, nu mai &#537;tiu ce marca era, nu prea scump, dar care mărea până la 25x, &#537;i era de-ăla care se "lunge&#537;te". Am început direct cu maximul magnifica&#539;iei de 25x Culmea!!!: de&#537;i "&#539;inta&#8221; părea (u&#537;or) mai aproape, nu am văzut nici un detaliu în plus fa&#539;ă de 10x... Cum naiba?? Un 2x in plus am inteles că poate nu prea conteaza, dar DUBLUL (de la 12x la 25x) ar trebui sa conteze!!! &#536;i totu&#537;i ... mie mi s-a parut că nu prea contează, sau contează neglijabil. Plus un pic de tremurici  :( 

3). Acuma, că m-am cam lămurit cu monocularele, Raul Tru&#539;ă mi-a adus să testez un "balaur" imens, un binoclu 20x60 !!! Uaaaau!!! Frumooos! Luminooos! Claaar! Spectaculooos! &#536;i totu&#537;i aproape FĂRĂ tremurat!!! Din mână, pe bune!!! De ce????? Dar, pe lângă faptul că este mult prea mare pentru ceea ce am eu nevoie, nu mi s-a părut că văd detalii în plus fa&#539;ă de 10x sau 12x. Cum naiba??? Alt &#537;oc!! Ne-am focusat pe o clădire anume, la vreo 6-700 m. Da, parcă o văd mai mare &#537;i mai luminoasă prin binoclul 20x! Parcă e un pic mai aproape. Parcă ocupă mai mult din întregul câmp vizual! Care oricum e mai mare... Dar, culmea, parcă NU văd mai multe detalii semnificative!!! Pt mine este &#537;ocant!!! Parcă văd exact acela&#537;i lucru, dar un pic mai mare... fără să văd nimic în plus ... sau mai clar... &#536;i nu e de la tremurici!!! Noaptea min&#539;ii! Sau ... abia trezirea???

4). Între timp, Raul mi-a mai adus să testez &#537;i un binoclu 16x50. Nu mai &#537;tiu ce marcă, dar nu ieftinăciune. La fel: mai luminos si parca un pic mai placut de privit prin el decat TCM-ul meu, dar din nou fara detalii in plus!!! De men&#539;ionat că toate aceste "scule" au stat pe capota ma&#537;inii mele cel pu&#539;in vreo oră, timp în care le-am luat la ochi pe toate, alternativ, de n-&#537;pe ori...

5). Raul a aruncat &#537;i el o privire mai lunga prin TCM-ul meu &#537;i a zis, ca &#537;i dbird, că este super-decent, ca "vede" nesperat de bine...

6). &#536;i pe când se părea că am ajuns cu vizita mea la un final gen "Hai, ... Următorul client!" (deh, nu am cumpărat nimic!), îmi vine Raul din depozit, parcă în ciudă, cu un Levenhuk 10x42 cu care, sincer, mi-a luat piuitul de tot!!! Luminos, clar, placut de privit prin el, solid, cu azot, waterproof etc... &#537;i relativ micu&#539;... Ahhh!!!

Deci, până una-alta, mul&#539;umesc încă o dată lui dbird pt binoclul TCM oferit. A&#537;a cum a&#539;i anticipat cu to&#539;ii, este foarte bun pt ceea ce mi-am dorit. Dar dacă în viitor o să mă scap la ceva bani, acel Levenhuk de 10x42 va fi una dintre principalele op&#539;iuni. &#536;i nu doar pt că îl pot lua de la un bistritean de-al meu, care a avut rabdare cu mine ... :D 

Concluzii finale pur subiective, dupa prima mea sesiune de testare:
* mi s-a cam spulberat dorin&#539;a de monoculare! &#536;i era cât pe-aici să îmi iau unul de pe net...
* mi s-a cam dus pe copcă dorin&#539;a de scule cu zoom! La fel zice si Raul: "de evitat, se strică mai repede!"
* se pare că un 10x sau 12x ar fi arhi-suficient pentru ... aproape orice!, cel putin pt observatii terestre...
* se pare că un surplus de 2x până la 12x în plus la mărire, în cazul sculelor cu lentile relativ mici, de 32-42 mm, chiar 50 mm, NU prea contează! Mai ales la utilizare din mână! Adică nu vezi detalii în plus! Este ciudat, dar la această concluzie bizară am ajuns eu !!!
* în schimb, se pare că contează MAI MULT să fie un instrument de calitate, mai ales dpdv optic, dar &#537;i dpdv al constructiei...
* de&#537;i nu a&#537; fi crezut, plăcerea ochilor de a privi printr-un binoclu de calitate este ... de luat în calcul!