-----------------------------------
Armand Popa
05 Feb 2021 14:01


-----------------------------------
Dupa multa vreme in care senin era doar in timpul zilei, am prins in sfarsit o seara cu cer bunicel. Am scos in curte telescopul dobsonian 305/1500 si inceput sa fac observatii

Am inceput cu 
M36,M37,M38	roiurile din Auriga
NGC2392/Eskimo neb	gem	Nebulaosa planetara Eskimo nebula.
M81	uma	Galaxia lui Bode
NGC3077		galaxie langa M81-M82
M82	uma	Galaxia Trabucul
52ori	ori	1" separat  cu ocularul ortoscopic Kasai  de 4mm 
HO22	ori	1" separat  cu ocularul ortoscopic Kasai  de 4mm , destul de dificila  dubla, abia am reusit sa o separ

NGC2022	ori	intre 2 stelute. Se vede bine forma de nebuloasa planetara
NGC1662	ori	roi deschis alungit
NGC2232	mon	roi mare rarefiat din lista Herschell 400
NGC2311	mon	Roi foarte palid din lista Herschell 400, cu vedere indirecta se vede forma de roi deschis. Am putut numara aprox 10-15 stelute

NGC2324	mon	Roi foarte palid langa un roi in forma de Y, din lista Herschell 400
mu CMA	cma	dubla foarte frumoasa. Ambele componente  au culoare orange spre maroniu, separatie mica, delta mag maricica. Steua numita "Isis"
M46	pup	M46 si M7 aproape ca intra in acelasi camp a ocularului Orion Q70. M46 este mai palid dar mai bogat in stele, mult mai compact, precand M47 este mai luminos si mai dispersat
M47	pup	M46 si M7 aproape ca intra in acelasi camp a ocularului Orion Q70. M46 este mai palid dar mai bogat in stele, mult mai compact, precand M47 este mai luminos si mai dispersat

2Pup	pup	stea dubla frumoasa
Algieba	leo	Una dintre stelele mele duble preferate. 
M48	pup	Roi deschis Messier 48
M65	leo	M65 si M66 se vad in acelasi camp, se vad bine desi sunt deasupra luminilor centrului orasului. NGCul din tripleta nu a fost vizibila

M66	leo	M65 si M66 se vad in acelasi camp, se vad bine desi sunt deasupra luminilor centrului orasului. NGCul din tripleta nu a fost vizibila
VESTA		asteroid aflat in opozitie . Se afla in constelatia Leu, si este foarte luminoasa. Estimez magnitudine 6-7

NGC2903	leo	galaxie usor vizibila, desi e deasupra orasului
NGC3384	leo	M105 si NGC3384 se vad in acelasi camp in ocularul Zoom Baader
M105	leo	M105 si NGC3384 se vad in acelasi camp in ocularul Zoom Baader
M95	leo	galaxia se vede langa o steluta
M94	cvn	Galaxie foarte luminoasa
M63	cvn	Galaxie usor vizibila 
M97	uma	Owl Nebula, sa vazut la limita vederii directe.
M40	uma	stea dubla, inca nu imi este clar cum a ajuns in lista lui Messier
M51	uma	se vad ambele galaxii in interactiune M51 si NGC5195
M3	cvn	rezolvat  in stele cu vedere indirecta , desi este destul de jos inca
M1	tau	usor de gasit cu metoda stelei duble de langa

Pe la ora 1 am fost nevoit sa intru in casa, norii facandu-si aparitia tot mai des