-----------------------------------
AstroAlex
09 Feb 2021 18:56

Sfaturi achizitie N 200/1000
-----------------------------------
Problema e ca initiatorul nu a specificat:
a - ce doreste de la instrumentul ce-l va cumpara,
b - un buget.
Aceste doua chestii sunt esentiale si asa ar trebui sa debuteze orice subiect pe aria de achizitii. Faptul ca fiecare dintre cei care au dat sfaturi, au incercat sa intuiasca ce-ar dori initiatorul, nu inseamna sfaturi contradictorii, ci "mers pe ghicite".

Multumesc pentru sfaturi si opinii!
Am specificat mai sus si "a-" si "b-"...  :cry:

Edit:
In legatura cu pozitia incomoda...
Am inteles acum care e problema cu un Newton pe ecuatoriala. Adica ocularul e posibil sa ajunga intr-o pozitie incomoda la un moment dat...  :( 
Pe de alta parte, eu ma orientasem la un tub N 200/1000. Pentru care, apropos, nu am primit nici o confirmare/infirmare ca buna alegere. Pus pe o montura dobson, acest tub va avea ocularul cam la 1m deasupra solului... iar eu am 1,83m. Cam cat de comod(sau nu) imi va fi sa ma aplec la el?  :wink:
Totodata, in urma celor mentionate de voi, fac apel acum si aici sa ne ghidati si pe noi(tot vorbesc la plural pentru ca suntem tata si fiu) catre un grup sau un club - suntem din Ploiesti - cu care sa putem interactiona. Sau cum sa reusim sa vedem si noi "pe viu" ce inseamna aceste echipamente? 
La Observatorul Vasile Urseanu am fost, dar era coada. Am stat cu ochiul in cele doua aparate disponibile(cred ca erau un refractor de 127mm si un Meade LX200 de 12") pret de cateva secunde sau zeci de secunde in fiecare... mult prea putin. Dar macar am avut placerea sa avem o imagine foarte buna a celor trei copruri: Marte, Jupiter si Saturn.