-----------------------------------
Armand Popa
15 Feb 2021 12:44


-----------------------------------
Sambata, 13 februarie am decis sa ma imbrac bine si sa ies la observatii in curtea casei dupa ce cu o zi inainte, Vineri m-am lasat descurajat de frig,  dar numai am suferit prin casa, tot mergand la geam stand in dubiii intre senin si frig :)  Asa ca sambata mi-am luat inima in dinti si am scos dobul mare, am imbracat  echipamentul polar si am atacat petele senine unui cer cu nori trecatori.

Am stat cam pana la ora 22-23 cand nu frigul, ci mai degraba norii au stricat jocul, chiar inainte sa atac obiectele Herschell 400 din UMA. Oricum am reusit sa ma aleg cu  2 obiect Caldwell si 5 obiecte  Herchell 400, astfel scorul a ajuns la 205 din 400 la lista Herschell , si  45 de obiecte CW vazute.

Obiectele observate:
MARTE	doar faza se poate distinge, fara detalii. Paneta e foarte mica deja, iar atmosfera e tulbure
M45	e frumos in cautator sau biniclu. 
Lambda Ori	ca stea tripla
NGC2169	Roiul 37
Castor 	Castor ca si stea tripla
Iota Cas	companionul isi arata foarte bine culoarea bruna
NGC869/884	Roiul dublu din Perseu
M36	roiurile din Auriga
M37	roiurile din Auriga
M38	roiurile din Auriga
NGC2392 nebuloasa Eskimo Nebula
Uranus	aspect de stea, cu discul planetar uneori vizibil, probabil din cauza tulburentei atmosferice  
NGC1535	Obiect Herschell 400, Cleopatra nebula
Sigma Ori	dubla larga  
M42	in telescopul de 305 se vede foarte bine nebulozitatea chiar daca seeingul nu este grozav. Nebulozitatea iese din campul vizual al ocularului Baader zoom 7-24

Theta Ori	trapezul din orion. Se vad doar 4 stelute
NGC2360	Caldwell 58, roi deschis mai palid dar foarte usor vizibil
M46	roi deschis. Nebuloasa planetara din interiorul roiului nu a fost vizibil
M47	roi deschis mare si luminos  
NGC2343	Obiect Herschell 400
NGC2353	Obiect Herschell 400
NGC2335	Obiect Herschell 400; roi palid . Cu vedere indirecta se vad 10-15stelute
NGC2506	Obiect Herschell 400/Calwell 54 ; roi deschis vizibil bine in cadrul unui asterism in forma de trapez. Cu vedere indirecta, in interiorul "trapezului" apar zeci de stele

M44	cel mai frumos se vede in cautator
M67	roi deschis mic