-----------------------------------
iulian90
17 Feb 2021 23:30


-----------------------------------
Da, supor&#539;ii motoarelor ar cam trebui să îi înlocuiesc, sunt din tablă cam sub&#539;ire, dar momentan nu am avut din ce să îi construiesc. Nici reflectorul de 114/900mm ,din ce am văzut, nu e prea rigid, având tubul din tablă, inelele de prindere ar trebui puse mai departate unul de celălalt, dar trebuie &#537;ină de prindere mai lungă.
Ieri am pus luneta de 80mm pe montură, am avut mult de lucru cu un adaptor mai bun pentru prinderea camerei Canon de tubul portocularului la lunetă, apoi cu prinderea lunetei de ghidaj de luneta de 80mm, m-a apucat seara cu lucrul la suportul de prindere a lunetei de ghidaj,prin intermediul unui cornier din fier,de colierele de prindere a lunetei de 80mm, mai voiam să rezolv problema &#537;i cu căutătorul, care i l-am dat jos în vederea înlocuirii cu un căutător mai mare, de 50mm, dar nu am mai apucat . 
După ce am terminat cu prinderea lunetei de ghidaj, m-am ocupat de pregătirea pentru astrofoto, că era senin afară. 
Am zis că poate mă descurc folosind luneta si camera de ghidaj în locul căutătorului, dar n-a fost chiar simplu, fiindcă camera Meade are senzorul relativ mic ,câmpul vizual era &#537;i el cam îngust, fiind dificil să orientez precis luneta mare spre &#539;intă, a&#537;a că am făcut doar ni&#537;te teste la expunerea de 4 minute ,să văd cum se descurcă ghidajul. 
Nici treaba cu reducătorul de focală nu a maers din cauză că camera nu mai focaliza cum trebuie cu adaptorul care i-l făcusem ieri, &#537;i a&#537;a că înainte, cu vechiul adaptor, focaliza la limită, cu cursa tubului portocular al lunetei de 80mm, foarte aproape de minim, deci cu tubul retras aproape de tot. Plus că la mărimea senzorului camerei,de 22x14mm, stelele apăreau defocusate si alungite la col&#539;urile pozelor din cauza curuburii câmpului &#537;i posibil a comei dată de obiectivul de binoclu folosit ca reducător de focală. Am scos reducătorul de focală până la urmă &#537;i am montat camera direct in focusul lunetei, la focala nativă de 900mm &#537;i am făcut expunerile de 4 minute la această focală. 

Marea surpriză a fost să  observ că &#537;i la expunerea de 4 minute si la focala de 900mm, stelele au iesit rotunde, de&#537;i  mă a&#537;teptam la stele alungite în cadrele de 4 minute. Deci ghidajul chiar se descurcă de minune :D  

Luneta de 80mm, are câteva avantaje fa&#539;ă de reflectorul de 114mm : este mai u&#537;oară, având doar 2,2 kg, fa&#539;ă de 4 kg cât are reflectorul, este mai rigidă, datorită tubului care are peretele mai gros, are un focuser net superior celui de la reflector &#537;i de diametru mai mare ,ceea ce conferă o rigiditate mai bună &#537;i lipsa vignetării câmpului, reglaj fin, posibilitatea blocării focuserului, cursa focuserlui permite focusarea camerei la focala nativă, fără necesitatea unui barlow, astfel că &#537;i raportul focal este ceva mai mic, f/11, fa&#539;ă de f/13, cât rezulta în cazul reflectorului, unde era necesar să montez un barlow înaintea camerei ca să poată focusa, &#537;i care mărea focala de la 900mm la 1470mm si implicit raportul focal de la f/8 la f/13 etc. De aici poate &#537;i ghidajul mai stabil care a permis a&#537;a performan&#539;ă la expunerea de 4 minute.  :)