-----------------------------------
zoth
21 Feb 2021 13:46


-----------------------------------
Incep cu putina teama acest review, gandindu-ma la reactiile voastre vis a vis de IOR 7X40 ...

Ha, ha! Super!  :lol:  :lol: 

Am sa fac eu un scurt comentariu pentru ca imi place la nebunie formula optica a acestui binoclu.
Proiectantul lui, cine o fi fost, a dat dovada nu numai ca-si cunostea meseria dar o facea si cu pasiune!
Binoclul este de tip Galileean fara nici o aproximatie, altfel ar fi avut imaginea intoarsa cu fundul in sus in lipsa prismelor.
Obiectivul construit din doua lentile pozitive, de regula din acelasi sort de sticla, minimizeaza aberatia de sfericitate prin splitarea puterii optice pe doua (sau uneori pe mai multe elemente) si prin factorul de forma. Este un principiu vechi aplicat multa vreme la obiectivele de microscop.
Un astfel de obiectiv este insa neacromatizat si va avea un spectru cromatic foarte extins. Ei bine, acromatizarea obiectivului se face de catre ocular (cand vorbim de magnificatii foarte mici). Aceasta posibilitate a fost enuntata prima data de matematicianul francez d'Alembert (1717-1783).
Principiul lui spune ca un obiectiv din sticla crown cu dispersie mica poate fi acromatizat de catre o lentila negativa din sticla cu dispersie mare la un raport al puterilor optice egal cu cel al numerelor Abbe ale celor doua sticle.
Printr-o proiectare atenta sistemul poate fi atat acromatizat perfect cat si corectat sferic. Iata deci ca avem de a face cu un proiect simplu dar reusit!

PS. La binoclurile galileene nu se pot monta stopuri de camp deoarece planul focal ar fi in spatele ocularului, nu in fata lui  :)