-----------------------------------
iulian90
22 Feb 2021 22:59


-----------------------------------
Aseară am mai avut prilejul de a mai face ni&#537;te teste cu montura cu ghidaj &#537;i luneta de 80mm. 
Cerul nu a fost prea ok, Luna era prezentă pe cer, dar parcă era cam palidă în privin&#539;a luminozită&#539;ii, desi nu avea vreun halou in jurul ei , semn că transparen&#539;a nu era afectată de cea&#539;ă sau nori, ci de prezen&#539;a prafului în atmosferă (posibil praf saharian), a&#537;a că nu prea a fost bun pentru expuneri lungi. 

La luneta de 80mm am rezolvat problema cu căutătorul, i-am montat unul de 30mm, ce l-am ansablat alaltăieri, &#537;i am mai rezolvat &#537;i problema focusării cu reductorul de focală montat în lunetă, doar l-am apropiat cu 8 mm fa&#539;ă de senzorul camerei Canon &#537;i situa&#539;ia s-a schimbat drastic ; acum tubul focuserului nu mai trebuia retras la maximum ,ci scos în afară cu vreo 50mm, având destulă cursă pentru reglajul focusului, iar camera focusa bine acum. 
Am calculat focala efectivă a întregului ansamblu &#537;i are undeva la 486mm, deci un raport focal de f/6, numai bun pentru astrofoto la expuneri lungi. Aseară nu m-am putut duce la mai mult de 30s cu expunerea fiindcă imaginea iesea prea albă, atât din cauza cerului nu foarte transparent &#537;i a luminii Lunii, cât &#537;i datorită luminozită&#539;ii sporite a lunetei de 80mm cu reductorul de focală.  :) 
Reductorul de focală l-am făcut în a&#537;a fel încât să îl pot băga prin glisare pe interiorul tubului portocular dar &#537;i să-l pot scoate atunci când vreau să fac capturi la focala de 900mm. Am căutat să fie cât mai noninvazivă această opera&#539;iune, nu am vrut să modific în vreun fel luneta de 80mm. Mai am însă un pic de lucru la suportul reductorului, căci obiectivul de binoclu din care este constituit, nu este a&#537;ezat perfect perpendicular pe axa optică (se observa pu&#539;in &#537;i cu ochiul liber că obiectivul nu era bine asezat) &#537;i stelele dintr-un col&#539; al imaginilor apar pu&#539;in alungite.
Dacă rezolv &#537;i această problemă, o să fiu cu adevărat pregătit pentru următorea sesiune astrofoto, când va trece Luna de pe cerul de seară &#537;i va mai fi cer senin curat. :)

În privin&#539;a ghidajului, m-am gândit că ar putea fi aplicat &#537;i în cazul astrofotografiei planetare, că doar camera de ghidaj poate ghida montura &#537;i după stelele din jurul planetelor, sau chiar după sateli&#539;ii acestora. :)
Iar aseară, când făceam capturi la Lună, mi-a venit o altă idee ; să asez luneta de ghidaj între 45 &#537;i 90 grade pe axa RA fată de telescopul principal (cu condi&#539;ia să fie pe acee&#537;i declina&#539;ie ca &#537;i instrumentul principal) &#537;i în acest fel să folosesc ghidajul &#537;i în cazul capturilor la Lună la focale mari. :) Rămâne să probez &#537;i această idee.