-----------------------------------
iulian90
27 Feb 2021 14:54


-----------------------------------
Am avut si eu o luneta , Bresser de 60mm cu focala de 800mm, care avea tot un inel distantier din plastic si care era gros de 1mm, intre elementele obiectivului, dar luneta respectiva avea aberatie de sfericitate subcorectata, cam mare pentru raportul focal de f/13. 
In intrafocal inelele de difractie stiu ca se vedeau clar, cu o tenta magenta, iar in extrafocal inelele se vedeau neclare, difuze, cu tenta verzuie, plus ca avea si un defect optic, inelele tindeau spre forma triunghiulara in apropiere de focus. 
I-am scos acel inel ,am apropiat elementele obiectivului, folosind trei bucati de izoler pe post de distantiere,dispuse la 120 grade unul de celalalt, pe marginea flintului, iar raspunsul se imbunatatise, insa nu de ajuns, inca mai avea aberatie de sfericitate dar mai redusa. Am mai incercat si spatierea cu ulei de gatit, care imbunatatea mai bine raspunsul, insa se scurgea dupa o vreme, aparand bule. Intre timp cumparasem reflectorul de 114/900mm, construisem luneta de 45/550mm, care este net superioara, asa ca renuntasem la luneta de 60mm. Acum obiectivul sau il folosesc ca lentila macro la o camera foto, Panasonic Lumix. 

La luneta de 80/900mm care mi-a adus-o Erwin anul trecut, nu a fost nevoie decat sa rasucesc elementele unul fata de celalalt ca sa imbunatatesc si mai bine raspunsul, in sensul ca la inceput forma discului de difractie in focus se vedea putin eliptica, iar dupa ce am rasucit elementele obiectivului ,forma discului de difractie se vedea rotunda, asa cum trebuie.  :)