-----------------------------------
raduM
30 Noi 2007 21:02


-----------------------------------
E mai mult spectacol decât mister

Nu caut mistere: caut o explicație normală și realistă. Să setez mai exact parametrii:

Și eu m-am gândit inițial la o ciocnire. Dar nu iese din discutie nici ipoteza RedGiant & Abel, a acumularilor tensiunilor și răbufnirii ulterioare (după aprox. 5 luni de la periheliu... hmmmm....) 
- Legat de această din urmă ipoteză, după câte știu asta e singura cometă care face chestii de-astea (Întrebare: mai există astfel de comete? eu nu am găsit, poate mai știți voi). Dacă e vorba de o compoziție specială, care e acea componentă care, în interacțiune cu vântul solar, dă efect de bombă cu întârziere? Explicația "Astronomers do not know why the comet brightened so dramatically. One possible suggestion is that a huge crack opened up inside the comet, exposing chunks of ice beneath the comet&#8217;s surface. Sunlight heated the ice and caused pieces of it to break off and form a large cloud of gas and dust around the comet, which reflected light from the Sun, making the comet appear much larger than its actual size. " (http://www.dailyastronomy.com/story.asp?ID=242734&Title=Largest+Known+Comet+Outburst+Detected) nu mi se pare satisfăcătoare.
 - Varianta cu ciocnirea mi se pare mai plauzibilă, dar și aici: o ciocnire cu un asteroid (mic-mic dar rău -  și nu-i putem spune meteor) presupune modificarea orbitei, cât de puțin. Sau roiul respectiv conține numai mici-și-răi-asteroizi, atât cât să nu modifice traiectoria? După câte știu, nu a avut loc nici cea mai mică deviere de pe orbită.
Faptul că a avut un precedent mi se pare cea mai enervantă treabă aici.

Efectiv sunt nedumerit (cu atât mai mult cu cât, cum spune Andi, cometa asta are o perioadă de 7 ani și nu are tot atâtea erupții - roi de asteroizi?) și rog pe cei care au mai multe date să participe la discutie.
Deocamdată, cea mai recentă chestie pe care am găsit-o... tot în ceață mă lasă: http://www.ifa.hawaii.edu/~rach/Site/Why%20did%20Holmes%20outburst.html