-----------------------------------
saiph
04 Mar 2021 16:58


-----------------------------------
Capul binocluar de la ML-4M se colimeaza destul de usor. 
Pana acum am colimat patru unitati, procedura e destul de simpla:  
  -  desurubezi toate cele 6 surubele care tin mantaua de pe una din parti (de regula merg la partea care are prisma paralelogram spre ocular), si ar mai trebui desurubate si cele doua surubele care tin capacul central - e destul de gros si acopera alte doua surubele minuscule.
  -  de la surubelele astea mici dai drumul la prisma sa se miste pe directia axei optice principale; reglajul pe cealalta directie il faci de la suruburile groase transversale ce tin prisma in lacasul ei; 
  -  daca e nevoie de mai multa cursa intr-una din directiile pe care nu se mai poate misca (din cauza ca suruburile au ajuns la capat), poti incerca sa adaugi o bucatica mica mica de tot de hartie sau folie de plastic in partea opusa pe directia pe care vrei sa reglezi; dar asta e mai mult asa, caz exceptional;
  -  de preferat sa reglezi cu ocularele montate, sa vezi ce faci; de regula surubul care blocheaza pozitia la final mai induce o mica deplasare in directia opusa celei in care ai facut deja reglajul, deci va trebui sa prevezi o mica marja;
  -  apoi pui la loc mantaua si incerci sa nu-l bruschezi prea tare ca sa trebuiasca sa reiei pasii :)
Eu le-am folosit numai pt astro, deci merg folosite si la puteri (foarte) mari, >250x