-----------------------------------
iulian90
08 Mar 2021 19:25


-----------------------------------
Buna seara tuturor. 

Aseara am mai avut parte de cer senin si nu am ezitat sa mai fotografiez obiecte DSO. Aveam in plan sa fotografiez nebuloasa California (NGC 1499) din Perseus, am facut doua-trei cadre cu expunere de 2 minute sa vad daca se vede nebuloasa in imagine, dar ... nimic, deloc nu se vedea, numai stele se vedeau in imagine, asa ca am renuntat si am ales tinte mai usoare, ca roiuri deschise, precum M 36, M 37 cu NGC 1907 din apropiere si NGC 1931 din apropiere de M 36, care este defapt cun roi deschis asociat cu nebuloasa. 
Mai jos prezint imaginile finale ale obiectelor mentionate mai sus, plus niste imagini mai vechi cu nebuloase, facute anul trecut, dar reprocesate recent, cu noua tehnica de procesare care am invatat-o pe parcurs.  :) 
Este vorba de nebuloasa IC 1396 din Cepheus, din zona stelei Mu Cephei, care cand o procesasem initila, abia se vedea in imagine ,printre o multime de stele. Acum ,dupa reprocesare, dupa ce am reusit sa o separ de stele in Photoshop si apoi am aplicat-o peste imaginea originala rezultata dupa stacking, in care stelele se vad mai palide dar mai frumos, nu atat de multe si atat de "arse" ca in prima procesare, nebuloasa iese in evidenta mult mai bine decat inainte.
In afara de aceasta, mai prezint si alte imagini cu nebuloasele Veil din Cygnus, tot de anul trecut si nebuloasa North America, care acum apar mult mai evidente in raport cu stelele decat in variantele mai vechi de procesare., :)