-----------------------------------
dmtr69
10 Mar 2021 16:49

Cone Nebula &amp; Christmas Tree_ camp larg
-----------------------------------
Salut!

 NGC2264- cuprinde Cone Nebula si Christmas Tree, este situata in constelatia Monoceros, la 2600 ani lumina de Pamant. Desi initial am vrut o captura mai de "prim pan" cu newtonul, din cauza conditiilor meteo am facut-o cu refractorul (focala la jumatate= camp cvadruplu). In camp intra si un roi deschis (Trumpler 5) si o nebuloasa intunecata- B39.
Desigur, captura a fost facuta timp de mai multe nopti (cinci). Nebuloasa este disponibila acum timp de cca 3,5 ore pe noapte ( sfarsit de sezon)- daca ai noroc numai de cer senin- si trebuie tras pentru fiecare filtru HaLRGB. 
Cadre: cate 30x2 minute RGB (ar fi fost bune mai multe macar pentru albastru, pentru a evidentia mai bine nebuloasa de reflexie), 280x1 minut cadre L (IDAS LPS D1), 60x5 minute Ha (7nm). Expunere totala 12h40m. Totusi, putine cadre au fost de calitate mai buna. In stive am folost numai cadre cu FWHM sub 4.0, ceea ce este totusi mult (valoarea cea mai buna FWHM a fost 2.40). 
Setup: TS triplet apo 80mm, la 380mm ( cu reducator), ASI1600mmPro, filtre Baader HaRGB si IDAS LPS D1.